Екстрене схвалення вакцини в США

12.12.2020 10:36   -

Адміністрація з харчових продуктів і медикаментів надала екстрене схвалення вакцини COVID-19 компанії Pfizer-BioNTech. Це робить її першою вакциною, яка коли-небудь отримала екстрене схвалення в США, – повідомляє newsy.

Вакцина Pfizer використовує нову технологію, яка називається messenger RNA, або MRNA. При введенні РНК потрапляє в здорові клітини, де виробляє спайкові білки коронавірусу. Це викликає імунну відповідь. Вакцина щепиться в двох дозах, з інтервалом у 21 день, і на 95% ефективно запобігає COVID-19. А також вона безпечна і не можна заразитися на COVID від отримання вакцини. 

Штати вже замовили дози вакцин, а лікарні по всій країні планують збільшити кількість місць вакцинації цього тижня. 

В Управлінні повідомили, що вакцину будуть колоти американцям від 16 років.

Навіть після екстреного схвалення вакцин, які швидко відвантажуються, все одно пройде день-два, перш ніж ці готові “набої” потраплять до цілі. Вакцини потрібно переробляти та розморожувати: вони поставляються у вигляді порошку, і їх змішують із сольовим розчином, щоб стати вакцинами. 

Але справжньою затримкою буде логістика – отримання списків першочергових медичних працівників, які бажають вакцини, і розподіл їх на різні дні та години, аби не було скупчення людей.

І оскільки вакцина може мати деякі побічні ефекти, такі як біль та втома, існує ймовірність того, що медичні працівники можуть бути на лікарняному на день-два після того, як вони отримають щеплення – тому лікарням потрібно правильно вводити вакцину, щоб не було цілого відділення одразу на лікарняному. 

«Слід зазначити, що більшість людей відчули ці побічні ефекти після другої дози, рідше — після першої. Тому ті, хто будуть робити щеплення, мають розуміти та очікувати, що можуть виникнути деякі побічні ефекти після будь-якої дози,особливо після другої», — наголосили в Управлінні.

Дві лікарні, з якими я розмовляв, очікують приїзд доз на понеділок або вівторок і планують розпочати щеплення в середу чи четвер.