Джонсон запропонував створити альтернативний європейський союз проти московщини

27.05.2022 10:34   -

 Британський прем’єр-міністр Борис Джонсон запропонував президенту України створити економічний та воєнний альянс проти Московії, який буде альтернативою Європейського союзу.

Про це повідомляє Corriere Della Sera.

Зазначається, що через невиразну позицію окремих країн щодо перспективи членства України в Європейському союзі Джонсон намагається сплутати Брюсселю всі карти, виступаючи з пропозицією нової системи політичних, економічних і військових союзів.

Передбачається, що в новий альянс можуть зібратися країни, незадоволені позицією ЄС і відповіддю Німеччини на військову агресію Московії.

Вперше таку пропозицію Джонсон озвучив під час київської зустрічі з Зеленським 9 квітня.

Запропонована модель Європейської Співдружності включатиме Великобританію як лідера організації й такі країни, як Україна, Польща, Естонія, Латвія і Литва, а також, можливо, Туреччину на більш пізньому етапі.

«Прем’єр Британії вважає, що до альянсу мають увійти країни, об’єднані недовірою до Брюсселя, а також реакцією Німеччини на військову агресію Росії», – пише видання.

На сьогодні Київ не зайняв певної позиції з даної ініціативи. Але українське керівництво переконане, що в Німеччині й Франції мало хто сподівається на поразку Володимира Путіна, з чим пов’язано зволікання з санкціями проти Московії та поставками зброї.

Нещодавно німецький канцлер Олаф Шольц виступив із заявою про те, що “Німеччина та інші країни ЄС підтримуватимуть Україну в її євроінтеграційних прагненнях, але є процедури, які не можна обійти або прискорити. Немає короткого шляху до ЄС”.

Наразі Україна завершила другу частину опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в ЄС. «Книгу української державності» в дев’яти томах символічно передали Єврокомісіїї в День Європи. Європейська комісія пообіцяла надати висновок для Європейської ради за заявкою України до ЄС «дуже швидко».

Європейська рада розгляне заявку України на набуття статусу кандидата на членство в ЄС у червні.