До Кличка приходило СБУ?

18.05.2021 11:17   -

Мер Києва Віталій Кличко вважає, що правоохоронці вранці 18 травня приходили саме до нього, а не до його сусідів, як вони йому повідомили.

До квартири міського голови Києва Віталія Кличка вранці вівторка, 18 травня, приходили озброєні правоохоронці.

За словами Кличка, повертаючись вранці з тренування, він зустрів на сходах свого будинку групу співробітників правоохоронних органів, “озброєних і у шоломах”. Вони, як каже міський голова, відповіли йому, що прийшли у квартиру двома поверхами нижче, б в них було питання до орендарів.

“Але… Камера встановлена на моєму поверсі зафіксувала, що ці люди підіймалися на мій поверх і дзвонили та стукали у двері моєї квартири”, – додав Кличко, зазначивши, що не думає, що йдеться про помилку.

 “Друзі! “Детективні” події навколо міської влади розгортаються дедалі абсурдніше!
Сьогодні вранці, десь о 7 годині, коли я пішов на тренування, в під’їзд зайшла група озброєних і в шоломах правоохоронців, які перебували там поки я тренувався. Коли я прийшов додому, підіймаючись сходами, побачив групу правоохоронців…
На моє питання що відбувається, вони відповіли, що прийшли нібито в квартиру двома поверхами нижче моєї. Начебто ця квартира здається, і в них питання до орендарів. Але… Камера, встановлена на моєму поверсі, зафіксувала, що ці люди підіймалися на мій поверх і дзвонили та стукали в двері моєї квартири. Помилка? Я не думаю”.



Кличко додав, що “безпрецедентний тиск на міську владу триває” і що “такого не було навіть за часів Януковича”. Мер також запевнив, що “за такі незаконні дії і їх режисерам, і виконавцям доведеться відповідати за законом”.

Вранці 18 травня близько 20 правоохоронців прийшли у будинок на вулиці Богдана Хмельницького, де мешкає мер Києва Віталій Кличко. Спершу джерела повідомляли, що правоохоронці прийшли до Кличка. Пізніше сам мер підтвердив, що правоохоронці приходили у його будинок, але зазначив, що не до нього, а в квартиру поверхом нижче.   

Служба безпеки України повідомила, що проводить обшуки у будинку, де проживає мер Віталій Кличко, але до очільника столиці ці слідчі дії не мають стосунку.

Напередодні Кличко повідомив, що влада Києва звернулася до правоохоронців з вимогою надати звіт про статус справ, за якими Київська міська державна адміністрація (КМДА) передала документи за підсумками внутрішніх аудитів.

“Із 2015 року Департамент внутрішнього фінансового контролю та аудиту КМДА здійснив 385 перевірок. І передав правоохоронцям матеріали за 316 об’єктами аудиту. З тієї інформації, що маємо ми, на сьогодні за цими матеріалами зареєстровані 168 кримінальних проваджень або матеріали долучені до справ, порушених раніше. Але питання: яка ситуація з іншими справами?” – заявив Кличко у відеозверненні, опублікованому в Facebook.

“Бо сьогодні перевірки й обшуки здійснюють переважно за тими матеріалами, що передали ми самі! Про ті порушення, що виявили ми самі! Так чим займалися правоохоронні органи? Чи тільки раптом дійшли руки, бо прийшла весна?!” – додав він. Також, на думку мера Києва, дії правоохоронців виглядають заангажовано: “Аби підняти галас і облити брудом столичну владу та мене особисто”, – додав Кличко.

13 травня на низці київських комунальних підприємств відбулися обшуки Державної фіскальної служби (ДФС). Серед установ, де відбулися слідчі дії, були “Київпастранс”, “Київський метрополітен” та “Київавтошляхміст”.

А напередодні Київська міська прокуратура провела обшуки у декількох департаментах КМДА і комунальних підприємствах одразу за шістьма не пов’язаними між собою кримінальними справами, у деяких із них – із податковою поліцією, а у деяких – із Національною поліцією України.