До Європи пускатимуть лише вакцинованих схваленими вакцинами, російських “спутніків” серед них немає

20.05.2021 14:53   -

Рада Євросоюзу оновив рекомендації для в’їзду іноземних туристів у країни ЄС в умовах поширення коронавірусу і запропонував відкрити кордони для людей, які пройшли курс вакцинації, – повідомляє сайт Ради Європейського союзу.

Європейський Союз погодився відкрити свої кордони для вакцинованих американців та інших, після того як більше року, протягом якого подорожі до блоку були суворо обмежені, заявив речник у середу.

Рішення являє собою формальний поворотний момент проти моторошного економічного статусу-кво пандемії коронавірусу , коли великі міста 27-членного блоку були вільні від туристів .

Пускати пропонується туристів, які були вакциновані препаратами схваленими Європейським агентством лікарських засобів (EMA) або Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Серед них вакцини Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, а також Sinopharm. Російських вакцин «Супутник V», «ЕпіВакКорона» і «КовіВак» серед них немає.

Крім цього, пропонується допуск в ЄС туристів з країн, де показник заражень за останні два тижні не перевищує 75 випадків на 100 тисяч осіб. У разі різких сплесків пандемії в окремих регіонах, пропонується механізм екстреного закриття кордону для відповідних регіонів.

“Сьогодні посли ЄС погодились оновити підхід до поїздок з-за меж Європейського Союзу”, – заявив журналістам речник Європейської комісії Крістіан Віганд. Європейська рада «зараз рекомендує державам-членам послабити деякі обмеження, зокрема для тих, хто щеплений вакциною, дозволеною ЄС».

Зараз третина жителів ЄС отримала принаймні одну дозу вакцини порівняно з 48 відсотками жителів США.

В межах ЄС країни Середземномор’я докладають усіх зусиль, щоб знайти спосіб відновлення. Греція, Італія та Іспанія в значній мірі залежать від туризму, і під час пандемії їх економіки скорочувалися більше, ніж їхні північні сусіди.

  • 19 травня Європейський Союз офіційно погодився відкрити кордони для вакцинованих туристів.
  • З 15 червня у країнах Європейського Союзу діятимуть санітарні сертифікати, що містять інформацію про щеплення, результати ПЦР-тестів та інші дані для полегшення подорожей під час пандемії коронавірусу.
  • Україна домовилася з Європейською комісією зробити сумісним український та європейський цифрові сертифікати про імунітет від COVID-19.