Дніпровські ракети полетять у космос із Канади

20.10.2021 15:24   -

Будівництво стартового комплексу для запусків космічних апаратів на українському ракетоносії «Циклон 4М» почнеться у кінці 2021 року в провінції Канади Нова Шотландія, – повідомив віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський за підсумками зустрічі з виконавчим директором канадської компанії Maritime Launch Services LTD Стівом Матьє.

За словами Уруського, в проєкт залучені вітчизняні підприємства «Конструкторське бюро «Південне імені М.К. Янгеля» та «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод імені А.М. Макарова».

Зі свого боку Стів Матьє повідомив, що вже існують попередні домовленості з компаніями з США щодо запуску супутників українською ракетою-носієм «Циклон-4М». Перший запуск планується орієнтовно на кінець 2023 року.

До 2022 року у Канаді почнуть будувати космодром під “Циклон-4М” України

Зазначається, що реалізація окремих аспектів українсько-канадського проєкту «Циклон-4М» передбачена Загальнодержавною цільовою науково-технічною космічною програмою України на 2021-2025 роки, прийняття якої очікується найближчим часом у Верховній Раді України.

Нагадаємо, ще у 2017 році було повідомлено, що у канадській провінції Нова Шотландія зареєстрували компанію з українськими та американськими коріннями “Maritime Launch Services”.

Тоді повідомлялось, що виконавчим директором компанії є Джон Ізелла, який має 35-річний досвід інженера та бізнесмена в космічній галузі.

У серпні 2021 року стало відомо, що КБ “Південне” працює над уніфікацією третього (верхнього) ступеня ракети-носія “Циклон-4”. Окрім третього ступеня відповідні роботи тривають і на пристрої відділення супутників бандажного типу й обтічника.

Раніше повідомлялося, що наступного року британська компанія Spacebit здійснить першу українську місію на Місяць. Проєкт коштуватиме Україні близько $1,5 млн.