Дніпропетровщина на 100% забезпечена вакцинами від дифтерії

04.11.2019 15:30   -
Автор:

Дніпропетровська область стовідсотково забезпечена вакцинами від дифтерії. Лікарі наголошують: аби захиститися від смертельно небезпечної хвороби, робити щеплення слід і дітям, і дорослим. Про це повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на прес-службу ОДА.
В регіоні лише 52% дітей та 60% дорослих вакциновані від дифтерії.
«Процедура безкоштовна. Кожна амбулаторія має достатню кількість вакцини. Проблема тільки в тому, що деяких людей зупиняють страшилки про якість вакцин або умови їх зберігання. Це недолугі міфи», – розповів директор департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Валерій Сердюк.
Валерій Сердюк додав: щеплення можна зробити у свого сімейного лікаря. Перед процедурою він огляне пацієнта та визначить, чи немає протипоказань.
«Дифтерія – дуже небезпечна хвороба, особливо в перші шість років життя. Тому в календарі щеплень масова вакцинація запланована у ранньому віці. Проте дорослим, аби якісно підтримувати свій імунітет, також потрібно робити щеплення – раз на 10 років, – зазначила в.о. медичного директора ЦПМСД №1 Надія Сальнік. – Вакцина має антитоксичний ефект. Тому вона не захищає нас від самої хвороби, а дозволяє уникнути важких ускладнень».
Дифтерія починає вражати верхні дихальні шляхи, а ускладнення дає на легені, серце, мозок. Це може призвести до смерті. Більше шансів зберегти життя та здоров’я у тих хворих, які негайно звернуться до лікаря.