Дніпропетровщина наполягає на прийнятті закону про статус переселенців в Україні

13.11.2014 17:53   -
Автор:

Дніпропетровська, Харківська та Запорізька області, як прифронтові, на сьогодні приймають найбільші потоки переселенців. Зокрема, на Дніпропетровщині зареєстровано вже 54 тис внутрішньо переміщених осіб. Реальна кількість таких людей в рази більша. Проте наразі в Україні не існує відповідного законодавства, яке б регулювало права та обов’язки переселенців та механізм їх розселення по території України.
Про це заявили директор департаменту соціального захисту населення ОДА Вікторія Крупська та директор Обласного центру допомоги переселенцям Владислав Макаров, пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Дніпропетровська область перевантажена. Не можна на три прифронтові області – Харківську, Дніпропетровську та Запорізьку, забити величезною кількістю переселенців при тому, що далі йде величезний розрив в цифрах з іншими областями. Має бути загальноукраїнський механізм про розподіл людей по території України. Для цього і ми, і МНС повинні володіти інформацією, де є місця для поселення, де є робочі місця. Тоді ми зможемо цих людей прийняти, обігріти, дати їм елементарний гігієнічний набір і відправити далі», – наголосив Владислав Макаров.
Вікторія Крупська зазначила, що сьогодні, на жаль, немає механізму для того, щоб всі тимчасово переміщені особи мали можливість і бажання зареєструватися. Наразі є лише одна постанова, яка вийшла у жовтні і регулює порядок реєстрації. До цієї постанови реєстрацію проводили всі органи влади: і міністерство охорони здоров’я, і пенсійний фонд. Створювалася загальна база даних.
Згідно із постановою визначено новий порядок. Громадяни, які прибувають в ту чи іншу область України із зони АТО або Криму, в першу чергу, повинні звернутися до органів соціального захисту за місцем фактичного знаходження та надати відповідні документи (копію паспорта, ідентифікаційного коду), заповнити заяву, вказуючи попереднє місце проживання, нинішнє фактичне місце проживання. Після чого їм видають довідку про те, що вони взяті на облік.
«З жовтня ми перереєстрували із загальної кількості людей вже 15 тис 343 людини. Згідно з цією постановою, людині на руки видається довідка, яка підтверджує, що вона внутрішньо переміщена особа, і фактично проживає за певною адресою в певному населеному пункті нашої області», – розповіла Вікторія Крупська.
Ця довідка береться до уваги коли людина звертається до органів соцзахисту за призначенням адресної щомісячної допомоги. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 505 внутрішньо переміщені особи мають право на отримання такої щомісячної допомоги.
Також ця довідка тепер необхідна для призначення пенсії. Це пов’язано з тим, що неодноразово виникали ситуації, коли приїжджали люди з Донецької та Луганської областей тільки для того, щоб переоформити пенсію. Шикувалися величезні черги в пенсійному фонді, люди надавали тільки копію паспорта, коду, писали заяву, переводили виплати, і їхали назад у місця свого звичайного проживання, незважаючи на те, що відповідно до чинного законодавства, соціальні виплати надаються за місцем фактичного проживання.
Читайте також: Команда Коломойського підійматиме периферійні райони Дніпропетровщини
«На жаль, на сьогодні ще не всі перереєструвалися і отримали цю довідку. За нашими даними мінімум половина людей взагалі не приходить нікуди реєструватися. Для того, щоб людина прийшла і зареєструвався, вона повинна розуміти, для чого це їй потрібно. Зараз приходять і отримують цю довідку найбільш знедолені. Це ті люди, у яких нічого немає, які реально без цих мінімальних соціальних виплат просто будуть за межею бідності. Держава повинна передбачити механізм, щоб людина була зацікавлена в тому, щоб прийти і зареєструватися», – наголосив Владислав Макаров.
Він додав, що Дніпропетровщина готова запропонувати державі свої послуги, схему для того, щоб отримувати загальні дані.
«На сьогодні дуже активно нам допомагають міжнародні організації. Але ми зіткнулися з проблемою, що у нас немає загального реєстру, що ж людям потрібно і яка кількість людей цієї допомоги потребує. Тому ми хочемо звернутися до центральної влади. Потрібно придумати механізм, щоб не просто реєструвати людей для виплат, а для того, щоб розуміти, хто покинув зону постійного проживання», – зазначив Владислав Макаров.
Читайте також: Дніпропетровщина попросить Кабмін змінити законодавство
Він наголосив, що може трапитися так, що людина, яка зараз не зареєструється, згідно з новим законом буде позбавлена якихось можливостей, виплат чи права звертатися в відповідні органи.
«Всі ми розуміємо, що завтра все це не закінчитися. Зараз потрібно будувати довготривалу програму. 40% людей, які виїхали із зони АТО, на місце повертатися не будуть навіть якщо завтра все закінчитися. Їм просто нікуди повертатися, їх житло зруйноване. Дніпропетровська область завжди була комфортною для тих людей, які хочуть розвиватися, займатися бізнесом, працювати. Ми повинні розуміти, ці люди залишаться тут назавжди. Для цього потрібно забезпечити людей житлом, роботою. А для цього потрібні цільові програми. Тоді люди не будуть зайвими, тоді вони будуть затребуваними», – наголосив Владислав Макаров.