Дніпропетровщина може перейти до «червоної зони» найближчими днями

12.10.2021 09:05   -

Дніпропетровщина може перейти до «червоної зони» уже найближчими днями. Про це повідомляє Дніпропетровська облрада.

Область уже досягла критичних показників за двома факторами – числом госпіталізованих з ковідом та кількістю нових виявлених випадків.

«На сьогодні вже два індикатори епідемічної небезпеки перевищили допустимий рівень. Це кількість госпіталізацій та коефіцієнт виявлення інфікованих. У разі, якщо такі показники протримаються ще 3 дні, державна комісія з питань ТЕБ та НС може прийняти рішення про перехід нашої області до «червоної зони», — заявив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук на засіданні 11 жовтня.

Також голова облради акцентував, що стаціонари госпітальних баз заповнені, кількість ліжок для хворих на ковід буде продовжувати зростати: «За даними обласного департаменту охорони здоров‘я, ми повертаємось до статистики минулої осені, наразі вже перевищивши найбільші показники захворюваності цьогорічної весни. При чому дуже багато людей госпіталізують з серйозними ускладненнями. Більше 90% з них – не вакциновані!».

Нагадаємо, що станом на 12 жовтня, область знаходиться на 3-му місці в Україні по загальній кількості виявлених випадків коронавірусу і на такій же позиції по кількості добових захворювань. За минулу добу в області було підтверджено 856 нових випадків коронавірусу.

Також нагадаємо, що при запровадженні червоного” рівня епідемічної небезпеки зберігаються всі попередні обмеження, а також забороняється:

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос,
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
  • робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл,
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
  • проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,
  • робота закладів культури, окрім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

В “червоній” зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів. 

“Червоний” рівень встановлюється на території регіону в разі наявності протягом трьох днів підряд двох та більше таких ознак:

  • завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, – більш як 65%;
  • кількість тестувань методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення – менше ніж 300;
  • кількість госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів на 100 тис. населення – більше ніж 60;
  • коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 (методом полімеразної ланцюгової реакції та експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2) – більш як 20%;
  • рівень зростання загальної кількості госпіталізованих пацієнтів з підтвердженим та підозрілим випадком COVID-19 протягом останніх семи днів у порівнянні з попереднім аналогічним періодом – більш як 50%.