Дніпро змагатиметься за всеукраїнське звання та грант від Українського культурного фонду

30.03.2021 16:24   -

30 березня Дніпро подав заявку на конкурс від Українського культурного фонду.  Місто претендує на титул «Велика культурна столиця України» та грант 20 млн грн на реалізацію власних культурних проєктів.

У 2021 році для конкурсу розширили проєкт «Дніпро. Гравітація-Нова». Це 12 творчих ініціатив, об’єднаних темою космосу. 

«Над на цією заявкою працювала велика команда культурних новаторів. Ми запросили експертів і культурних менеджерів із Маріуполя, якому у 2020 році присудили титул (культурної столиці, – ред.). У нас сформовані команди менторів, куди увійшли, зокрема, відомі культурні та громадські діячі», – зазначив начальник управління культури департаменту гуманітарної політики міськради і один із координаторів проєкту Євген Хорошилов. 

Нині Дніпро чи не єдине місто-конкурсант, у якого є чітка тематична лінія.  Серед відомих програм до загального проєкту увійшли оновлені: «Джаз на Дніпрі», «BookSpaceX», фестиваль блогерів.

За сприяння мера Дніпра Бориса Філатова у місті системно працюють над культурною площиною, щоб охопити всі сфери мистецтв і врахувати інтереси та смаки усіх мешканців. 

Громадська діячка з Маріуполя, експертка з подання заявки до Українського культурного фонду Діана Берг зауважує: дніпровські культурні ініціативи враховують пандемічну реальність, тож передбачають онлайн-формат. 

Більшість з проєктів – результат спільної роботи міста, бізнесу та громадськості.  Це проєкти, які дійсно цікаві не тільки дніпрянам, а й збирають гостей і учасників з усієї України та інших країн.

«Я пишаюся, що мене запросили до участі в цьому проєкті. Це важливо для нашого міста, і я переконана – ми разом йтимемо до перемоги. Фактично у кожному проєкті є робота з дітьми та молоддю», – розповіла громадська діячка та менторка проєкту Марія Пінчук. 

Незалежні експерти визначать володаря титулу «Велика культурна столиця України» до кінця 2021 року. Реалізація проєктів відбуватиметься на умовах співфінансування міста-переможця та гранту Українського культурного фонду.