Дніпро приєднався до найвпливовіших міст світу в подоланні епідемії СНІДу

30.09.2020 15:34   -

У Дніпрі підписали Паризьку Декларацію і приєдналися до ініціативи мерів найвпливовіших міст світу в подоланні епідемії СНІДу. До всесвітнього руху мерів вже приєднались очильники таких міст-мегаполісів, як Париж, який розпочав цю ініціативу, Амстердам, Брюссель, Женева, Майамі, Сан-Франциско, Вашингтон, Бангкок, Мельбурн, Делі та інші.

«Дніпро став третім містом в Україні, де підписано Паризьку Декларацію. До нас це зробили в Києві та Одесі. Подібна декларація накладає обов’язки на наше місто, і ми будемо їх виконувати. За допомогою підписання Декларації міська рада Дніпра зможе ще більш тісно співпрацювати зі світовими організаціями по даному напрямку та координувати свою діяльність. При чому зобов’язання по розв’язанню проблеми отримує, як місто, так і міжнародний донор», – розповів виконуючий обов’язки міського голови Едуард Підлубний.

Паризька декларація – це зобов’язання мерів щодо посилення заходів протидії епідемії ВІЛ-інфекції в містах через досягнення цільових показників 90–90–90 до 2020 року, завдяки яким 90% людей, які живуть з ВІЛ, знатимуть про свій ВІЛ-статус, 90%, які знають про свій ВІЛ позитивний статус, отримуватимуть антиретровірусне лікування, та 90% людей, які отримують лікування, матимуть вірусне навантаження, яке не визначається. Відповідні показники 95-95-95 мають бути досягнуті до 2030 року.

«Місто за даною проблематикою вже досягло великих успіхів. Підписання Декларації – це більше політичне рішення. Тепер це питання знаходиться на особистому контролі мера. Питання наразі не в грошовій підтримці, а більше в ґрунтовному науковому аналізі», – розповів директор ЮНЕЙДС в Україні Роман Гайлевич.

Паризька декларація також містить зобов’язання щодо особливої уваги до найбільш вразливих груп населення, мобілізації ресурсів, забезпечення безперервного каскаду медичних та соціальних послуг населенню, посилення системи громадського здоров’я та використання цих підходів для позитивних соціальних змін.

«Приєднання до таких великих міст – це вже досягнення. Я вітаю ініціативу нашого мера, який опікується ситуацією з COVID-19, але він розуміє, що проблема СНІДу є також важливою. Так, з початком роботи Паризької Декларації у боротьбі зі СНІДом будуть позитивні зрушення. Хоча в Дніпрі останнім часом і так дуже багато приділяється уваги цій проблемі. На цей напрямок виділяються кошти, але, безперечно, допомога міжнародних організацій – запорука успіху. Дніпро, підписавши Декларацію, буде робити відповідні кроки за зобов’язаннями, і у нас вийде не гірше за інші міста. Та ціль, яка поставлена (95-95-95), буде досягнута набагато раніше 2030 року», – зазначив заступник міського голови, директор департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради Андрій Бабський.

Завідувачка міським центром СНІДу Олена Ліснича розповіла, що в місті 6497 інфікованих, із них 2556 з діагнозом СНІД: «Ми могли і самостійно вийти на показники 95-95-95. У нас є достатня кількість експрес-тестів у Дніпрі, але після підписання Декларації їх буде ще більше. Це дозволить проводити більш широку діагностику населення. Ми будемо виходити на той рівень, коли кожен зможе пройти тест. Таким чином, ми зможемо виявляти, ставити на облік та одразу призначати лікування хворим».

Звернутися за діагностикою на СНІД можна за адресою: вулиця Канатна, 17 або до свого сімейного лікаря. Зазначимо, що тестування та терапія безкоштовні.

Також після підписання Паризької Декларації представники міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я» передали меру міста Дніпра Борису Філатову нагороду «В твоїх силах». Зазначимо, що вона була вручена муніципальним лідерам 20 міст Східної Європи та Центральної Азії.