Дніпро – один з претендентів на проведення Євробаскету-2025

22.09.2021 09:49   -

У понеділок, 20 вересня, Міжнародна федерація баскетболу (ФІБА) оголосила країни, які подали заявки на проведення Євробаскету-2025. Провести турнір хочуть шість країн, серед яких і Україна.

Попередньо претендентами на проведення Євробаскету-2025 в Україні були два міста – Київ та Львів. Причому Київ розглядався у тому числі і як потенційний господар матчів фінальної стадії турніру.

Президент федерації баскетболу України Михайло Бродський на прес-конференції перед стартом нового сезону розповів про деталі подачі заявки на проведення Євробаскету-2025. За його словами, заявку на проведення турніру Україна подала в останній день.

“Мені було доручено ініціювати заявку у Європейську федерацію [баскетболу], що ми і зробили. Встигли в останній день. [21 вересня] ФІБА підтвердила, що ми будемо брати участь у конкурсі”.

Він зазначив, що окрім Києва та Львова, матчі Євробаскету-2025 також можуть провести в одному із трьох інших міст – Дніпрі, Одесі та Харкові.

“Шість країн, мене турбує там у першу чергу Росія, решту ми подолаємо, як і Росію. Зобов’язані побудувати два зали – на 15 та 10 тисяч. Пропонували два міста – Київ (15-тисячник), це обов’язково, як варіант для 10-тисячника – Львів. Є ще Дніпро, Одеса, Харків. Рішення прийматимуть президент України, а також президент ФІБА”.

Визначальною у контексті шансів України на проведення Євробаскету-2025 може стати зустріч президента України Володимира Зеленського та очільника ФІБА Тургаєм Д. Вона має відбутися наприкінці вересня.

“30 вересня очікується приїзд президента ФІБА для зустрічі із Зеленським. Очікую підтвердження цієї зустрічі, де ми будемо розмовляти із Зеленським, оскільки потрібно давати зобов’язання. Побудувати все потрібно до 1 грудня 2024 року”.

З 2015 року ФІБА надає право на проведення Євробаскету чотирьом країнам. Матчі групового етапу проходять в чотирьох різних країн, тоді як уся стадія плей-оф – лише в одній.

Крім України, на проведення турніру претендують ще п’ять країн – Кіпр, Фінляндія, Угорщина, Латвія, Росія. Право отримають чотири країни, причому одна з них прийматиме як матчі групової стадії, так і фінальну.

Україна разом зі Швецією подавала заявку на проведення жіночого Євробаскету-2021, однак статус господаря отримали Франція та Іспанія. А у 2015-му чоловічий турнір перенесли з України.

Найближчий Євробаскет відбудеться у 2022 році, його прийматимуть також чотири країни – Чехія, Грузія, Німеччина та Італія (фінальна стадія – у Берліні).