Дніпро є проукраїнским містом з російськомовною масовою культурою, – політолог

09.11.2016 17:11   -
Автор:

У День української писемності та мови Інтернет-видання «Днепр. Главное» провело опитування серед експертів на тему «Як у Дніпрі та області складається ситуація з розвитком української мови?».
Політолог Владислав Романов вважає Дніпро абсолютно проукраїнским містом з російськомовною масовою культурою.
«Політично Дніпро є абсолютно проукраїнським, якщо говорити ментально, то він теж проукраїнський. Але треба ставити питання функціонального вживання української мови. Мова йде, насамперед, про засоби масової інформації, телебачення, про модернізацію викладання української мови в вищих навчальних закладах, вживання в побуті. На жаль, поки що масова культура у Дніпрі російськомовна. Треба відзначити, що від студентів вишів доволі часто можна почути українську мову. Це серйозно відрізняється від ситуації, яка була 5-10 років назад.
Хочу сказати, що ці процеси не потрібно штучно ні прискорювати, ні гальмувати. Процес заміщення однієї мови іншою відбувається у загальному русі суспільства, економіки, соціального життя. Але потрібно збільшувати цей простір, давати можливості для розвитку мови. А в деяких моментах її нормативно захищати», – сказав він.
Читайте також: Мер Філатов подає антиприклад, розмовляючи російською мовою, – експерт.