Для шкіл Дніпропетровська стартував новий конкурс енергоефективних проектів

11.11.2014 11:37   -
Автор:

Вже зараз потрібно виховувати у підростаючого покоління раціональне ставлення до енергоносіїв, щоб у подальшому це стало для українців нормою і дозволило значно скоротити обсяги використання енергії. На цьому наголосив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод під час старту конкурсного відбору шкіл Дніпропетровська для участі у спільному з компанією ДТЕК проекті, який об’єднує обласний конкурс «Енергозбереження задля майбутнього» та соціальний проект ДТЕК «Енергоефективні школи».
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
«Ми давно б`ємося за енергетичну та екологічну безпеку регіону. І робимо це не популістськими методами, а реальними кроками, співпрацюючи з великим бізнесом, залучаючи міжнародні фонди технічної підтримки, розробляємо та реалізовуємо конкурси міні-проектів з енергоефективності серед локальних громад та фізичних осіб, заручились підтримкою на державному рівні. Наш підхід приносить вагомі результати як громадам, так і кожній конкретній зацікавленій людині. Адже заощаджуючи енергоносії, люди заощаджують власні кошти і як стратегічний результат – Україна та наш регіон зможуть домогтись енергетичної безпеки. Вчити такому мисленню треба змалечку і давати дітям можливість втілювати отриманні знання на практиці. Чим ми активно і займаємось», –- зазначив Євген Удод.
У рамках проекту учні 6-8 класів Дніпропетровська зможуть об’єднати теоретичні знання з практичними навичками: прослухають навчальний курс «Основи теплопостачання та теплозбереження», відвідають підприємства ДТЕК, особисто проведуть практичні дослідження та інформаційні кампанії для популяризації енергозбереження та спільно з вчителями розроблять власні проекти з підвищення енергоефективності своїх навчальних закладів.
Конкурсний відбір шкіл триватиме до 25 листопада. Оцінка претендентів включає понад 20 критеріїв, основні з яких – готовність проводити енергозберігаючі заходи, наявність систем обліку енергії, здатність надати інформацію про енергоспоживання школи. Переможців оголосять влітку 2015 року, а до нового навчального року вони матимуть можливість реалізувати свої заходи з енергозбереження. Обласна рада та ДТЕК планують виділити 2 млн грн на фінансування впровадження проекту у Дніпропетровську.
«Компанія ДТЕК зацікавлена в тому, щоб українці були максимально відповідальні і активні в питаннях енергоефективності. Це реальний вклад не тільки в енергонезалежність країни, а й у поліпшення екології. Крім того, зниження енергоспоживання дозволяє істотно заощадити і сімейний, і шкільний, і державний бюджет. Важливо, щоб люди розуміли: від їхньої поведінки справді залежить дуже багато. Сподіваємося, що не тільки діти, а й дорослі почерпнуть у нашому проекті корисні знання та навички, натхнення для втілення змін у життя», –- підкреслила Вікторія Гриб, керівник департаменту з соціального розвитку ДТЕК.
Для участі в проекті необхідно заповнити заявку-анкету і надіслати її до 20 листопада на електронну адресу ees@mdi.org.ua. Зразок заявки -– на сайті Дніпропетровської обласної ради: http://www.oblrada.dp.ua/official-records/lead_orders/52r,. додаткова інформація про проект на сайті: http://spp-dtek.com.ua/projects/energy-efficient-schools/.