Для дніпрян провели відкритий майстер-клас з подання проєктів Бюджету участі

22.05.2021 17:43   -

У Дніпрі триває проєкт «Школа автора» у рамках Бюджету участі. Під час занять усіх охочих знайомлять з механізмами програми, розповідають, як створювати проєкти і подавати їх на конкурсний відбір.

За останній рік через карантин школа автора працювала онлайн. А сьогодні, 22 травня, черговий майстер-клас організували просто неба з дотриманням усіх карантинних вимог – на галявині парку «Зелений Гай». На захід зібралися як досвідчені автори Бюджету участі, так і ті, хто вперше збирається подавати проєкти.

«Під час таких майстер-класів розповідаємо учасникам, як сформулювати ідею, її оформити і, власне, як подати сам проєкт на конкурсний відбір. Окрім того, розбираємо ті проблеми чи помилки, які можуть виникнути упродовж підготовки. У невимушеній обстановці, на природі, як сьогодні, такі лекції проходять ще більш продуктивно», — підкреслила директорка департаменту інноваційного розвитку Дніпровської міської ради Юлія Павлюк. 

Представниця мерії також нагадала, що наразі продовжується подання проєктів на VI етап Бюджету участі, який триватиме до 11 червня. Після цього усі заявки розглядатиме експертна комісія, а вже восени відбудеться народне голосування за проєкти. 

На реалізацію VI етапу Бюджету участі у муніципальному бюджеті передбачено 48 млн грн. На черговий етап додалися ще нові групи проєктів: молодіжно-інформаційні (10 % коштів від бюджетування), медико-соціальні (також 10 %). Незмінними залишилися – освітні, гуманітарні та муніципальні. У 2021-му ще збільшена сума, яку отримують проєкти-переможці. Малі – від 100 тис. грн до пів мільйона. Великі – від 500 тис. до півтора мільйона.

Дніпрянин Гліб Мунтян – один із досвідчених учасників Бюджету участі. За його авторства два проєкти перемогли. Один з них реалізований — облаштування комфортного простору для читачів у бібліотеці на вул. Криворізькій, 20. Інший проєкт теж пов’язаний з цією бібліотекою — ремонт у читальній залі, який у процесі реалізації. 

«З потенційними учасниками ділився досвідом участі у цьому проєкті, розповів свої родзинки, як досягнути перемоги. У шостому етапі теж планую брати участь. Мій новий проєкт буде пов’язаний з оновленням літератури у бібліотеці. Загалом Бюджет участі – це максимально демократичний проєкт, за допомогою якого наше місто кращає», — наголосив юнак.

А дніпрянка Ірина Аушева планує вперше подавати проєкт на Бюджет участі. Жінка представляє ОСББ «Вікторія-2018» і прийшла на майстер-клас разом з іншим мешканцями об’єднання.

«У нашому ОСББ — низка житлових будинків. Прибудинкова територія достатньо велика, а житловий фонд вже доволі старий. Хочемо упорядкувати прилеглу територію, щоб були нові пішохідні доріжки, зелені насадження, лавочки тощо. Силами мешканців не зможемо це втілити, тому збираємось подати відповідний проєкт на Бюджет участі. Чули багато схвальних відгуків про нього, що дійсно працює. Тому цілком налаштовані брати участь і перемагати», — додала Ірина Аушева.