Держстат України стверджує, що ВВП країни росте

16.08.2021 16:58   -

За оцінкою Держстату реальний валовий внутрішній продукт України збільшився у ІІ кварталі на 5,4% відносно ІІ кварталу торік. Про це повідомляє Економічна правда із посиланням на Державну служба статистики.

Проте не все так оптимістично – відносно І кварталу 2021 року реальний ВВП країни скоротився на 0,8% з урахуванням сезонного фактору.

Якщо ж порівнювати показники за півріччя 2020 та 2021 років, то за розрахунками Мінекономіки, обсяг ВВП у першому півріччі 2021 року збільшився на 1,7 % проти першої половини минулого року. 

В уряді стверджують, що таке зростання ВВП має своєю причиною послаблення карантину та збільшення реальних доходів українців, у тому числі – збільшення мінімальної зарплати. Це у, свою чергу, дозволяє українцям більше витрачати, пожвавлюючи економіку і покращуючи економічні показники. Та й на зовнішньому ринку для України встановились достатньо сприятливі умови.

Ще один чинником, пояснюють у відомстві, стала сприятлива кон’юнктура на зовнішніх сировинних ринках, що сприяло вищим обсягам експорту товарів та послуг. Наприклад, у ІІ кварталі 2021 року у річному вимірі індекс цін на базові метали зріс на 68,3 %, світові ціни на залізну руду – у 2,1 раза, на добрива – на 64,8%, на пшеницю – на 30,9 %“, – пояснює видання.

Загалом, Нацбанк і Мінекономіки прогнозують поступове економічне зростання в Україні на рівні 4-6% ВВП.