Депутати ухвалили нові правила з продажу землі

18.05.2021 17:05   -

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони».

За відповідний законопроєкт №2195 проголосували у другому читанні 272 народні депутати, – повідомляє 5.ua.

Як йдеться у пояснювальній записці, законом передбачено принципово інший порядок продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності. Йдеться про запровадження продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них обов’язково через електронні аукціони в електронній торговій системі.

Зокрема, у рішенні про аукціон будуть зазначатись стартова ціна лота, строк та інші умови користування земельною ділянкою, а також особа, уповноважена організатором земельних торгів на укладення відповідного договору. Визначення розміру реєстраційного та гарантійного внесків за лотом буде здійснюватися з урахуванням вимог Кабінету Міністрів, але при цьому розмір гарантійного внеску не може становити менш як 30 відсотків стартової ціни продажу земельної ділянки або стартового розміру річної плати за користування земельною ділянкою. З огляду на зміну моделі проведення торгів, змінюються умови неповернення гарантійних внесків: учасникам, якщо жоден з них не зробив кроку аукціону, та переможцю у разі, якщо ним в установлений строк не було підписано протокол торгів, договір за результатами торгів, не було сплачено належної суми за придбаний лот.

запровадженні такі новації:

  • земельні онлайн-торги будуть проводитися в єдиній електронній торговельній системі в режимі реального часу. За підсумками аукціонів укладатиметься договір купівлі-продажу, оренди, права на забудову (суперфіцію) або довгострокової оренди (емфітевзису) земельної ділянки з переможцем торгів, який запропонував найвищу ціну.
  • Також зміниться розмір гарантійного внеску за лотом, який становитиме не менш як 30% стартової ціни продажу земельної ділянки або стартового розміру річної плати за користування ділянкою.

Закон набуде чинності з дня його офіційного опублікування.

Очікується, що закон дасть змогу оптимізувати законодавство з питань продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності, удосконалити механізми та процедури продажу та передачі в користування відповідних земельних ділянок, прискорити вказані процеси, підвищити економічну ефективність проведення аукціонів на продаж та передачу в користування земельних ділянок та збільшити надходження до державного та місцевих бюджетів.