“Дамоклів меч” над тренерами п’яти топ-клубів

06.12.2020 17:25   -

Sport.ua проаналізував становище тубольних фахівців, яких можуть звільнити, не чекаючи кінця сезону. П’ять футклубів постійно потрапляють до списку найкращих та найдорожчих в Європі, а це покладає надзвичайну відповідальність за результат на тренера, якому не пробачають жодної поразки, оскільки перед командами ставлять лише найвищі цілі.

Тож, які головні тренери перебувають під критикою за невтішні показники своїх підопічних, через що їх можуть звільнити вже найближчим часом.

  1. Мікель АРТЕТА

Клуб: «Арсенал»
Громадянство: Іспанія
Вік: 38 років

У главного тренера "Арсенала" Микеля Артеты коронавирус - BBC News Русская  служба

У лондонському «Арсеналі» Мікель Артета працює майже рік – з 22 грудня 2019-го. На посту головного тренера «канонірів» він замінив свого співвітчизника Унаї Емері, який не зумів домогтися поставлених завдань, а тому був відправлений у відставку. 

На новий сезон керівництво лондонців однозначно покладало куди більш серйозні надії, ніж на попередній, де Артеті доводилося розгрібати спадщину, яка дісталася йому від Емері.

Зараз вже сам Мікель готував команду до нового чемпіонату, і нехай коронавірус сплутав карти іспанцеві, але так відбувається з усіма, а тому навряд чи нинішнє чотирнадцяте місце в таблиці може бути виправдане подібними аргументами. 

Чутки про відставку Артети вже щосили замаячили в пресі, і є ймовірність, що трапиться вона навіть в січні, якщо Мікель не опиниться здатним швидко показати хоч якийсь прогрес в результатах.

2. Томас ТУХЕЛЬ

Клуб: «Парі Сен-Жермен»
Громадянство: Німеччина
Вік: 47 років

Томас Тухель прокомментировал трансфер Лионеля Месси в «ПСЖ» - Eurosport

Німецький фахівець Томас Тухель відпрацював в «Парі Сен-Жермен» вже два роки з трьох, на які з самого початку був розрахований його контракт з парижанами. У Франції він виграв два чемпіонські титули, і навіть вперше в історії вивів команду у фінал Ліги чемпіонів, де вона мінімально поступилася «Баварії» минулого літа – 0:1. 

Але зараз хмари над Тухелем згущуються. Безумовно, дещо поліпшила ситуацію недавня виїзна перемога ПСЖ над «Манчестер Юнайтед» (3:1), яка дозволила парижанам продовжувати зберігати шанси на вихід до плей-оф Ліги чемпіонів. Але в цілому диспозиція така, що якщо «Парі Сен-Жермен» вилетить в Лігу Європи, то церемонитися з Тухелем не стануть, тим більше, що й сезон в Лізі 1 парижани почали з двох поразок, а нині мають лише 2-очкову фору над «Ліллем», «Ліоном», «Монако» і «Монпельє», які будуть намагатися влаштувати багатому опонентові максимально складне життя в боротьбі за «золото» національного чемпіонату.

3. Зінедін ЗІДАН

Клуб: «Реал»
Громадянство: Франція
Вік: 48 років

Зинедин Зидан: "Сегодня плохое время для моих игроков и всего "Реала" -  FootBoom

Зараз картина для француза, схоже, дійсно стає максимально серйозною – після поразки від «Шахтаря» (0:2) в п’ятому турі групового раунду Ліги чемпіонів мадридці опинилися не тільки на межі вильоту з найпрестижнішого клубного турніру континенту, а й можуть пролетіти навіть повз Лігу Європи, але навіть вихід лише до другорядної Ліги Європи означатиме для Зідана кінець другого заходу в «Реал» в рамках тренерської кар’єри.

У національному чемпіонаті здобули лише 17 очок, вигравши 5 поєдинків, і програвши відразу в трьох. Найприкріше, що поступалися «бланкос» не грандам або командам з вершини таблиці, а «Кадісу», кризовій «Валенсії» та «Алавесу». Так що Зідану, який раніше тричі поспіль приводив «Реал» до перемоги в Лізі чемпіонів, нині не позаздриш..

4. Уле Гуннар СУЛЬШЕР

Клуб: «Манчестер Юнайтед»
Громадянство: Норвегія
Вік: 47 рокі

Сульшер: «У «МЮ» было меньше отдыха, чем у «Челси» - 20 Июля 2020 - Новости  Челси - ФК Челси | Русскоязычный сайт | Chelsea FC

Норвезький фахівець очолює «Манчестер Юнайтед» ось уже майже два роки. 19 грудня 2018-го він був призначений виконуючим обов’язки наставника «червоних дияволів», а незабаром отримав і повноцінний 3-річний контракт. Однак поки похвалитися Сульшеру в «Манчестер Юнайтед» особливо нічим. Він не привіз на «Олд Траффорд» жодного трофею, та й перебудова команди дещо затягнулася, а про її незмінно позитивні результати також поки говорити навряд чи доводиться.

Зараз у Лізі чемпіонів, якщо «Челсі», «Манчестер Сіті» і «Ліверпуль» за тур до фінішу групового раунду вже забезпечили собі участь в плей-оф, причому всі – з першого місця, то ось у «червоних дияволів» ситуація непевна, адже вони примудрилися програти аутсайдеру – турецькому Істанбулу Башакшехіру, через що все вирішуватиметься в останній грі в гостях з «Лейпцигом», результат якої може стати визначальним з точки зору того, чи залишиться Сульшер на чолі команди як мінімум до весни, або ж поповнить ринок безробітних прямо зараз…

5. Рональд КУМАН

Клуб: «Барселона»
Громадянство: Нідерланди
Вік: 57 років

В стане соперника. Главный тренер сборной Нидерландов Рональд Куман  госпитализирован (ОБНОВЛЕНО) (3 мая 2020 г.) — Динамо Киев от Шурика

Незважаючи на те, що Рональд Куман очолив «Барселону» лише минулого літа, його доля в каталонському клубі далеко не настільки безхмарна, як може здатися на перший погляд. 

У березні наступного року в «Барсі» відбудуться вибори нового президента клубу, невідомо, як до Кумана поставиться новоспечений бос, і чи не буде у того на прикметі іншого, більш підходящого, як може здатися «новій мітлі», фахівця…

Результати «Барселони» поки теж не виглядають вражаюче. Якщо в Лізі чемпіонів каталонці без особливих проблем здобули п’ять перемог у п’яти матчах на груповій стадії і вже забезпечили собі плей-оф, то ось в Ла Лізі «блаугранас» поки йдуть ще з більшим скрипом, ніж їхній одвічний опонент «Реал».

Після десяти турів в активі «Барселони» лише 14 набраних очок, в останньому поєдинку проти «Кадіса» поступилася 1:2, для «Барселони» це 4-та поразка в десяти зіграних матчах поточного чемпіонату і займає 7-е місце, відтак вірогідність того, що нідерландський тренер допрацює сезон до кінця і не буде звільнений, виглядає аж ніяк не залізобетонною.