Чорні діри захоплюють все, що в них потрапляє, навіть – Нобелівську премію з фізики 2020

11.10.2020 12:08   -

Шведська королівська академія наук оголосила лауреатів Нобелівської премії 2020 року з фізики. Нагороду розділили Роджер Пенроуз, Райнгард Ґенцель і Андреа Гез. Нобелівський комітет відзначив їхні дослідження, пов’язані з чорними дірами, – повідомляє nobelprize.

Троє лауреатів отримують цьогорічну Нобелівську премію з фізики за відкриття про одне з найбільш екзотичних явищ у Всесвіті – чорну діру. 

Роджер Пенроуз показав, що загальна теорія відносності веде до утворення чорних дір. Роджер Пенроуз отримав премію за відкриття, зроблене понад пів століття тому. У 1965 році він опублікував статтю, в якій, використовуючи математичні методи, переконливо довів, що існування чорних дір не просто теоретично можливе — воно майже неминуче. Вчений також детально описав механізм їх формування.

Його робота зараз вважається найважливішим внеском у Загальну теорію відносності з часів Ейнштейна.  Сам Ейнштейн не вірив, що чорні діри справді існують, ці надважкі монстри, які захоплюють все, що в них потрапляє. Ніщо не може втекти, навіть світло.

Інші два лауреати були удостоєні нагороди за дослідження Стрільця A* — компактного радіоджерела, розташованого в центрі Чумацького Шляху. Райнгард Ґенцель та Андреа Гез виявили, що невидимий і надзвичайно важкий об’єкт керує орбітами зірок у центрі нашої галактики. 

Надмірна чорна діра – єдине відоме на сьогодні пояснення. Вивчення дуже серйозно ускладняється тим, що вона прихована від нас густими газовими та пиловими хмарами. На початку 1990-х Ґенцель і Гез очолили команду астрономів, які почали дослідження цього загадкового об’єкта. Вони змогли розробити нові методи спостережень, що дозволили «прорвати» пилову завісу і зібрати дані про джерело. В результаті вчені змогли довести, що Стрілець A* є надмасивною чорною дірою.

2020 Nobel Physics Winners Helped Find Black Holes | Time

Використовуючи найбільші у світі телескопи, Ґенцель та Гез розробили методи проникнення через величезні хмари міжзоряного газу та пилу до центру Чумацького Шляху. Розширюючи межі технологій, вони вдосконалили нові методи, щоб компенсувати спотворення, спричинені атмосферою Землі, побудувавши унікальні прилади та взявши на себе довготривалі дослідження. Їхня новаторська робота дала нам найпереконливіші докази надсильної чорної діри в центрі Чумацького Шляху.

В останні роки Нобелівський комітет неодноразово відзначав досягнення в галузі астрофізики та космології. У 2017 році премія з фізики була присуджена за створення детектора гравітаційних хвиль. Минулого року нагороду розділили Джеймс Піблс, удостоєний її за теоретичні дослідження в космології, а також Мішель Майор і Дідьє Кело, які в 1995 році виявили першу екзопланету на орбіті навколо зірки головної послідовності.