Чому Тимошенко вводить в оману щодо комунальних боргів

02.05.2018 09:45   -
Автор:

Лідерка «Батьківщини» пообіцяла, що новий президент спише борги «бідних людей» за ЖКГ, натякаючи, безперечно, на себе.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на Depo.ua.
«Перші кроки, які будуть зроблені упродовж першого тижня – буде списаний борг бідних людей за ЖКГ! Тому що наявність цього боргу свідчить про непосильність встановлених тарифів для людей. І для того, щоб за ними розрахуватися, бідним людям скоро доведеться продавати свої нирки. Ми знімемо з них цей тягар. Він був зумовлений не об’єктивним ринком, а виключно бажанням вузької групи людей заробити надприбутки», – написала Юлія Володимирівна у Facebook. Чим викликала справедливе обурення значної частини населення, яка платить за послуги ЖКГ попри те, що вони кусаються.
Тимошенко каже: є люди, які не в змозі платити, а жорсткі тарифи і несправедлива система нарахування субсидій ставлять їх на межу банкрутства. «Коли у людини немає жодних джерел, щоб платити, і нестачу не компенсують субсидії, коли цей тягар доводить людей до самогубства – тоді держава має допомогти і списати борги. Кожен такий випадок буде розглядатися окремо. А якщо людина має доходи і просто не платить за ЖКГ – це вже інший контекст, і ніякого списання боргів для таких людей не буде», наголошує вона.
Отже, спробуємо розібратися, про кого йдеться, і скільки кожен українець змушений буде витягнути з власної кишені за виконання популістської обіцянки списати борги. Перше – за даними держстатистики у грудні 2017 року субсидії на житлово-комунальні послуги отримували 6 млн 920,7 тис. українських сімей з 14 млн 980 тис. Тобто, це ті родини, які надали документальне підтвердження, що мають право на субсидію, і завдяки їй платять за комуналку. У бюджеті на 2018 рік на житлово-комунальні субсидії закладено 71 млрд. грн. Та ж статистика свідчить, що борг за «комуналку» становить 40 млрд. Він накопичився через небажання певної частини населення платити. Тимошенко каже, що це «бідні люди», а субсидії нараховуються несправедливо. Якби це було так, то державну допомогу отримували б не майже 7 млн сімей, а в рази менше.
Читайте также: На Днепропетровщине кандидаты от “Батькивщины” подкупают избирателей
У квітні уряд вніс зміни щодо набуття права на субсидії, зокрема, його позбудуться ті, хто має авто не старше за 5 років, квартиру площею від 120 кв метрів, будинок площею від 200 кв метрів. Бо у нас склалася ситуація, коли громадяни мають невраховані прибутки, їздять на євробляхах, не сплачують податки і при цьому претендують на субсидії.
Друге – Тимошенко пропонує не реструктурувати борги, а списати, тобто, держава з бюджету, а це ми з вами, повинні зі своєї кишені заплатити за тих, хто роками ні за що не платить. І кому не дають субсидію, бо він або не має на неї права, або веде відповідний спосіб життя. Простіше кажучи, законослухняним українцям пропонують заплатити за сусіда-неробу. До того ж, Тимошенко не уточнює, які критерії відбору «бідних людей»…
Третє – на початку 90-х років, коли криза була куди сильнішою за нинішню, в деяких містах заборгованість за комуналку сягала 80%. Тодішні урядники пішли популістським шляхом і списали борги, деякі реструктуризували. А ті, хто платив, виявилися ледь не дурнями.
Що означає списати мільярди? Скачок інфляції, цін, можливо, навіть прощання з фінансовою допомогою Заходу, де скажуть: якщо ви такі багаті і далі плодите соціальних трутнів, то чому ми маємо вас підтримувати.
Читайте также: В «Батькивщине» не поддерживают идею о переименовании области
Четверте. Тимошенко й раніше відзначалася недешевим популізмом. Відома «Юліна тисяча», яка стала ефективною піар-знахідкою, проте для того, щоб комусь цю тисячу дати, потрібно було у когось її забрати. ЗМІ неодноразово ловили Юлію Володимирівну за язика. Вона-опозиціонерка виступає за зниження тарифів, хоча у ті роки прем’єрка узгоджувала з МВФ їх підвищення. Про що йдеться в Листі про наміри від 23 липня 2009 року. Тимошенко-опозиціонер проти вільного ринку землі, проте їй неодноразово нагадували, що у жовтні 2008 року Тимошенко-прем’єр заради отримання чергового траншу в меморандумі МВФ погоджувалася на продаж землі. Таких прикладів ще багато, і доки у виборців коротка пам’ять політики цим користуватимуться.
Вірити чи ні в чергову обіцянку Тимошенко – вибір кожного. Та, мабуть, праві ті, хто каже: кандидат – добрий батько до виборів, і зла мачуха – після. Дуже сумнівно, що лідерка «Батьківщини», як й будь-хто інший, піде на політичне самогубство і спише борги за ЖКГ. Як передвиборчий піар, який багатьом до вподоби, ця ідея підходить. Але не більше…