Чого чекати від нового уряду: основні пріоритети Дениса Шмигаля

09.03.2020 19:20   -
Автор:

«Європейська правда» розказала про основні пріоритети діяльності нового уряду, який очолив Денис Шмигаль.
Одне із першочергових завдань нового уряду полягає у підвищенні пенсійних виплат. Хоча сам Шмигаль з даного приводу висловлювався досить неоднозначно, нова міністер соціальної політики Марина Лазебна заявила, що підвищення пенсій є однією з пріоритетних цілей уряду. «Прийшов час віддати належне пенсіонерам, силами яких розбудовувалась економіка нашої країни», – відзначила міністерка.
Картинки по запросу
Втім, ці обіцянки можуть залишитись лише красивими гаслами, адже українська економіка перебуває у стані спаду, а державний бюджет за статтями доходу за перші 2 місяці 2020 року не виконаний на суму у 18 млрд грн.
В питаннях земельної реформи і зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель в Україні Шмигаль не пропонує нічого нового у порівнянні з Гончаруком. Питання відміни мораторію Шмигаль вважає вирішеним, лишились деталі.
«Я прихильник того, щоб був цивілізований ринок землі, який дав би поштовх фермерству, розвитку економіки, аграрного комплексу в Україні. Питання можливості продажу землі іноземцям або іноземним компаніям має вирішуватися лише на всеукраїнському референдумі», – сказав прем’єр-міністр.
Щодо зміцнення курсу гривні, чого намагався досягнути попередній уряд, то тут Шмигаль як раз бачить інші цілі. За його словами, зміцнення національної валюти вдарило по українським виробникам, але не вплинуло на покращення життя українців. Виходячи з таких заяв стає зрозуміло, що на гривню незабаром чекає інфляція.
«Зараз ми побачили тільки зміцнення гривні, яке вдарило, на жаль, по експорту, але ніяк не відбилося на добробуті пересічних українців», – заявляв Шмигаль.
Подібні заяви прем’єра самі по собі негативно впливають на курс гривні, адже тепер українці прагнутимуть робити заощадження в іноземній валюті, що підвищить її попит і вартість.
Шмигаль прокоментував також і попередній задум уряду Гончарука щодо передачі в концесію іноземним компаніям державного підприємства «Укрзалізниця». Шмигаль заявив, що він такого наміру не має.
Картинки по запросу
Гостра проблема із збитковістю українських державних шахт та заборгованості по зарплаті перед шахтарями, скоріше за все, буде вирішуватися новим урядом в ключі, який означив Володимир Зеленський – борги погасити, шахти не закривати. Втім, така політика в даному напрямку не вирішує самої проблеми збитковості українських вугледобувних підприємств. За умов збитковості шахт через деякий час знову постане проблема виплати зарплати шахтарям за рахунок державного бюджету.
Така економічна політика і цілі уряду оцінюються інвесторами негативно – вони вбачають у цьому прагнення української влади шляхом популізму, а не економічних і соціальних реформ. Раніше вже повідомлялось про те, що ряд відомих фінансових агенцій попередили про можливі ризики для інвесторів в Україні.