Чи усунуть Трампа з посади за штурм Конгресу?

07.01.2021 14:37   -

До кінця президентських повноважень Дональда Трампа залишилося менше двох тижнів, проте після вчорашніх подій у Вашингтоні в лавах Республіканської партії почали обговорювати можливість дострокової відставки глави держави.

6 січня чинний президент заохотив тисячі своїх прихильників до захоплення будівлі Конгресу де затверджували перемогу Джо Байдена.

Як повідомляє Axios із посиланням на власні джерела, варіанти усунення Трампа включають догану — політична практика в США, згідно з якою порушення стандартів поведінки офіційної особи публічно засуджується, що призводить до наслідків, які «сильніші за простий докір, але не такі сильні, як вигнання», імпічмент і 25-ту поправку до Конституції США, згідно з якою повноваження глави держави виконує віце-президент. Таким чином, президентом до інавгурації Джо Байдена може стати Майк Пенс.

Віце-президента довгий час розглядали як вірного союзника Трампа, проте вчора, під час бунту прихильників глави держави, Пенс фактично виступив проти свого шефа. У Twitter він присоромив людей, які захопили будівлю Конгресу, і змінив обкладинку свого облікового запису — тепер на ній фото обраного президента Джо Байдена та майбутнього віце-президента Камали Гарріс.

Розмови про дострокове усунення Трампа лунають з боку чиновників Білого дому, апарату Республіканської партії, її лобістів та політичних консультантів, які до вчорашніх подій палко підтримували президента. Також про апеляцію до 25-ї поправки чутно від старших чиновників Державного департаменту.

Як повідомляє CNN, Національна асоціація виробників, як найвпливовіша бізнес-група в США, закликала віце-президента Пенса відсторонити від обов’язків главу держави. Заява з боку переважно республіканського лобістського об’єднання знаменує фактичний розкол між президентом Трампом та американським великим бізнесом.

Республіканці розлючені діями Трампа, їх розцінюють як наступ на демократію в Америці, ганьбу своєї партії та вторгнення у «святі» кабінети на Пенсильванія-авеню — вулиці, що сполучає Білий дім і Конгрес. Колишні союзники президента побоюються, що в найближчі 13 днів у США може бути ще більше хаосу.

Зазначається, що найбільше розлючення дії Трампа викликали в тих республіканців, які протистояли визнанню Байдена обраним президентом і фактично допомогли своєму лідеру привести політичну ситуацію до нинішнього стану.

За даними джерел Axios, Трамп наразі уникає своїх консультантів та інших довірених осіб, не слухає їхніх порад і гнівається на віцепрезидента, оскільки той відмовився брати участь у підриві результатів виборів.

«Майку Пенсу не вистачило мужності зробити те, що необхідно для захисту нашої країни та конституції, дати Штатам шанс засвідчити виправлений набір фактів, а не тих шахрайських або неточних, які вони просили засвідчити. США вимагають правди!» — заявив Трамп у дописі в Twitter, який наразі видалили разом із кількома іншими.