«Черкасигаз» з холдингу Фірташа повернуть у держвласність, як і черкаський “Азот”

21.08.2021 10:27   -

Підприємство «Черкасигаз», яке повʼязують зі структурами бізнесмена Дмитра Фірташа, повернуть у державну власність. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Ради нацбезпеки і оборони 20 серпня, – повідомив на брифінгу секретар відомства Олексій Данілов.

За його словами, було заслухано доповідь міністра енергетики Германа Галущенка з цього питання, після чого було прийнято протокольне доручення повернути в держвласність підприємство, «яке свого часу незаконно, шляхом шахрайських маніпуляцій держава втратила». Він додав, що уряду та правоохоронним органам доручено зʼясувати, як держава втратила контрольний пакет акцій, і дізнатися, хто за цим стоїть, щоб відшкодувати збитки.

Він додав, що впродовж місяця Кабмін, Нацкомісія з цінних паперів і фондового ринку та правоохоронці проведуть перевірку і мають встановити обставини втрати Україною контролю над Черкасигаз. Вони також мають визначити винних у цьому осіб, додав Данілов.

У грудні 2012 року пакет акцій підприємства «Черкасигаз», що належить НАК «Нафтогаз України», скоротився з 51 до 9,97%. Фонд державного майна заявляв, що рішення про приватизацію «Черкасигаз» не ухвалювалося. «Нафтогаз» не пояснив зменшення своєї частки. Тоді в число власників газової компанії увійшло ТОВ «Ласфано Україна», повʼязане із Надра Банком, найбільшим бенефіціаром якого був Дмитро Фірташ.

Також Рада нацбезпеки й оборони України вирішила повертати в держвласність ПрАТ “Азот” (Черкаси) бізнесмена Дмитра Фірташа. 

«Ми розглядали питання щодо повернення в державну власність, в управління (держави, – ред.) підприємства «Черкаси Азот». Була доповідь міністра енергетики щодо цього питання. Було схвалене протокольне доручення, яке стосується повернення в держвласність підприємства «Черкаси Азот», яке незаконно свого часу шляхом шахрайських маніпуляцій держава втратила», – заявив Данілов.

Черкаський «Азот» – велике підприємство хімічної галузі України. Штат – 4500 осіб. Основна продукція – азотні добрива. За рік виробляє 1 млн тонн аміачної селітри. Це найвищий показник в Україні. Компанія входить до холдингу Ostchem Дмитра Фірташа та є основним його активом.

116274

18 червня РНБО України ввела санкції проти українських бізнесменів Дмитра Фірташа та Павла Фукса, який, за результатами перевірки апарату Ради, причетний до незаконного отримання ліцензій на видобуток корисних копалин в Україні.

10 серпня комбінат Фірташа МГЗК позбавили ліцензії на розробку родовища титанових руд за звинуваченням у фінансуванні тероризму. До цього суд повернув у власність держави Запорізький титано-магнієвий комбінат, який належав компаніям з орбіти Фірташа.