Через пожежі в Чорнобильській зоні склалася критична ситуація – вогонь наближається до радіоактивних сховищ

13.04.2020 19:14   -
Автор:

Ситуація з пожежами в Чорнобильській зоні стала критичною – вогонь наближається до сховищ із радіоактивними відходами. Пожежа уже буквально в кількох кілометрах від небезпечних сховищ. Про це повідомив директор Асоціації чорнобильських туроператорів Ярослав Ємельяненко у Фейсбук.
«Ситуація критична. Зона палає. Місцева влада звітує, що все під контролем, але насправді вогонь стрімко захоплює нові території», – пише Ярослав.
За словами Ємельяненка, ситуація справді дуже небезпечна – попри десятиденні зусилля пожежних, вогонь продовжує захоплювати нові площі і вже наблизився до Прип’яті і знаходиться в кількох кілометрах від сховищ радіоактивних відходів. Втім, на думку Ярослава, ситуація чомусь не висвітлюється в ЗМІ, а уряд намагається уникати згадки про проблему.
«В мене два варіанти: чи то до Кабміну не доводять реальну ситуацію, чи він обрав політику замовчування радянської влади, як у 86 році.
Зараз вогонь дістався Прип’яті та знаходиться у двох кілометрах навпростець від сховищ радіоактивних відходів «Підлісний», де розташовані найбільш високоактивні радіаційні відходи всієї Чорнобильської зони, та від самої ЧАЕС… Але зайдіть на сторінки Кабміну, ДСНС та профільних держустанов – в них все під контролем і все нормально. Горить там, горить сям, але це ок. І те, що ця серія підпалів, за всіма юридичними ознаками, є терористичним актом, який зараз вийде за межі країни та стане міжнародним – це нормально, не звертайте уваги, ситуація штатна. На місце не допускають волонтерів та журналістів», – пише Ємельяненко.
Ярослав звертається до Володимира Зеленського, Дениса Шмигаля, Арсена Авакова та інших урядовців із закликом припинити замовчування небезпечної ситуації та вжити радикальних заходів для ліквідації пожежі.