Через кризу уряд вніс зміни до бюджету: що змінилось?

13.04.2020 18:00   -
Автор:

Через економічну кризу, викликану епідемією коронавірусу, Кабінет міністрів України вніс до державного бюджету на 2020 рік кілька суттєвих змін. Верховна Рада уже прийняла зміни. Про це повідомило видання РБК-Украина.
Зокрема, створено Фонд боротьби з коронавірусом, що складає більше ніж 64 млрд гривень. Гроші з фонду буде спрямовано на закупівлю товарів і послуг у галузі медицини та подолання епідемії, а також на виплату пенсій та допомоги соціально незахищеним громадянам.
Прогнозовані доходи бюджету скоротили на 11%, а видатки збільшились на 7% – таким чином новий бюджет на 17% «бідніший, ніж попередньо прийнятий.
Втім, бюджетні витрати викликали збільшення дефіциту – він виріс у 3 рази і складає майже 300 млрд гривень. Уряду доведеться шукати способи покриття цього дефіциту, але в умовах кризи і скорочення надходжень це буде зробити дуже непросто. Основне джерело покриття дефіциту, за планом – позичати гроші (іншого вигадати наш уряд поки що не спромігся)
Витрати лише Пенсійного фонду зросли майже на 30 млрд гривень, що викликано доплатою по 1000 гривень пенсіонерам, які отримують менше 5000 гривень пенсії (на період карантину).
Майже 20 млрд гривень передбачили на підтримку осіб, що втратили роботу через епідемію.
Ряд галузей економіки та суспільства виступили донорами зазначених вище доплат і допомоги. Так, на 8,2 мдрд скоротили витрати на пільги та субсидії, 2,6 млрд забрали у фонду регіонального розвитку, 2,3 млрд – у культури і спорту і 1,5 мільярди – з учительських субвенцій.
Втім, прем’єр Шмигаль назвав новий бюджет «сценарієм виходу України з кризи».
«Це підтримка лікарів, закупівля медичного обладнання. Видатки Міністерства охорони здоров’я пропонується збільшити на 16,4 млрд грн. Загалом разом з іншими видатками, фінансування медицини зросте фактично у 1,5 раза», – наголосив Прем’єр-міністр.
Верховна Рада підтримала зміни до Держбюджету на 2020 рік