“Будуть відповідати за кожного загиблого у своїх містах”, – заступник очільника МВС Антон Геращенко пригрозив мерам

05.08.2020 11:53   -

У коментарі “Громадському радіо” заступник міністра МВС Антон Геращенко розказав про те, що “неслухняні” мери, які зневажили встановленими урядом карантинними обмеженнями, можуть понести юридичну та іншу відповідальність.

«Ті мери міст, які займаються популізмом, хочуть стояти осторонь, розповідати, що їм не потрібен карантин, будуть відповідати за кожного загиблого у своїх містах», — сказав Геращенко.

Заява чиновника пов’язана зі зростанням кількості хворих на коронавірус в Україні та заявами деяких представників місцевого самоврядування про те, що вони не планують дотримуватись визначених урядом умов карантину. У міських радах Луцька та Тернополя не погодилися з тим, що міста віднесли до «червоної зони» (зони із посиленими карантинними обмеженнями).

Наростання напруги в стосунках між центральною та місцевою владою стало симптоматичним для епохи правління Володимира Зеленського.

Нещодавно мер Дніпра Борис Філатов визначив дану особливість як показову і симптоматичну, характерну рису сучасної української політики:
«Ты не понимаешь, с кем разговаривать: с Зеленским, с Ермаком, а, может, с Игорем Валерьевичем Коломойским, который тоже подруливает разными процессами, в том числе и правоохранительными органами. Это вообще неправильно, после всех обещаний, «новых стандартов» и т.д.», – зазначив Філатов.

Зрозуміло, що в умовах втрати авторитету центральної влади, падіння рейтингів Зеленського, місцеві еліти все впевненіше проявляють ініціативу і намагаються самостійно вирішувати існуючі проблеми.