Британці допоможуть Україні створити потужний військовий флот

22.06.2021 09:29   -

Україна та Велика Британія домовилися про спільне будівництво військових кораблів і баз для своїх військово-морських сил. У межах співпраці займуться також суднобудівними заводами, – повідомили у Міноборони України.

Так, 21 червня в Одесі на борту ракетного есмінця Королівського військово-морського флоту HMS DEFENDER підписали відповідний меморандум. Зробили це міністр з питань оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Квін та заступник міністра оборони України Олександр Миронюк.

Меморандум передбачає спільне проєктування та будівництво військових кораблів в Україні та Великій Британії, реконструкцію українських суднобудівних підприємств і будівництво двох баз ВМС України.

Угода стала продовження підписаного в жовтні 2020 року між Україною та Великою Британією Меморандуму про посилення співпраці у військовій і військово-технічній сферах.

Історичний документ підписали у Портсмуті на базі Королівських ВМС міністр оборони України Андрій Таран та Державний секретар з питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Уоллес підписали Меморандум.

Меморандум повинен посилити співпрацю між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах.

Зазначається, що меморандум передбачає співпрацю в оборонній галузі. Важливим є залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.

За ці гроші в Україні планують побудувати дві військово-морські бази: одну на Чорному морі, іншу — на Азовському. Їх створюватимуть із залученням британських фахівців.

У Міноборони наголошують, що це стане ще одним кроком у зміцненні українського флоту, який стикається з постійною небезпекою у Чорному та Азовському морях.

Також за кредитні гроші планують побудувати 8 катерів (ракетні катери) для українського флоту та двох мінних тральщиків.

Есмінець HMS DEFENDER прибув до Одеси минулого тижня. Він став уже другим кораблем Королівського флоту, який відвідав Одесу впродовж останніх кількох тижнів.

Під час підписання меморандуму представники сторін спостерігали також за спільними навчаннями українських, британських та американських військових.

Зміцнення українських кордонів відбувається і за іншими напрямками: Міністерство оборони України вирішило вже цього року закупити ракетні комплекси «Нептун», які нещодавно взяли на озброєння української армії. Головна мета нового комплексу — протидія російській агресії в Азовському та Чорному морях. Ці ракетні комплекси створені для стримування противника на морі. Дивізіони, озброєні «Нептунами», розташують у південних областях України, які мають вихід до узбережжя морів.