Британія визнає води навколо Криму – українськими

25.06.2021 10:17   -

Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що есмінець британських ВМС перетнув кордони українських територіальних вод в Чорному морі, а не російських, тому не було порушень міжнародних прав. Про це він заявив під час відвідування казарм Нової Нормандії і спілкування із журналістами, – повідомляє Mirror.

«Якщо ви хочете моєї думки, я вважаю, що використання міжнародних вод було цілком доречним, і, між іншим, важливим моментом є те, що ми не визнаємо анексію Криму Росією, це частина суверенної української території. Абсолютно правильно, що ми повинні відстоювати закон і домагатися свободи судноплавства», — заявив Джонсон.

Премʼєр Британії наголосив, що його країна не визнає анексію Криму, а тому води біля нього — українські, і Британія має повне право через нього проходити.

Джонсон додав, що есмінець обрав найкоротший шлях між двома пунктами. Нагадаємо, що він йшов стандартним міжнародним маршрутом з Одеси до Грузії, а росіяни заявили, що він порушив кордони РФ біля кримського мису Фіолент.

23 червня Міноборони Росії заявило, що британський HMS Defender порушив кордони РФ біля мису Фіолент і був розвернутий попереджувальними пострілами прикордонного катера. Літак Су-24М нібито скинув чотири бомби на хід есмінця. Есмінець йшов стандартним міжнародним маршрутом з Одеси до Грузії.

У Міноборони Великої Британії спростували заяву російського відомства про обстріл есмінця HMS Defender біля берегів анексованого Криму. Там зазначили, що попереджувальних пострілів не було, а корабель здійснював мирний прохід через територіальні води України.