Британці заздрять США, які наразі виправляють помилку 2016 року, коли обрали Трампа

27.11.2020 21:49   -

Звичайно, трампізм ще житиме в якійсь формі, але в січні 2021 року американці офіційно звершать розкол, який розпочався з перемогою Трампа чотири роки тому. У цьому ж місяці британці розпочнуть історію Brexit, залишаючи Європейський Союз не просто на словах, а на практиці. Саме тоді, коли важке зіткнення Америки з реальністю віртуального шахрайського популістського націоналізму 2016 року закінчується, почнеться британський, – повідомляє The Guardian.

Досі незрозуміло, закінчиться перехідний період з ЄС до 1 січня угодою чи без неї. Але припустімо, що угода укладена та затверджена за ці 30 днів, що залишились. Це буде сприйнято із полегшенням, оскільки крах без угоди залишиться лише уявним жахом. І все ж таке полегшення не повинно затуляти того факту, що навіть погоджений вихід буде спустошувати британську економіку глибше, ніж пандемія.

Дослідження Томаса Sampson з Лондонської школи економіки доводить, що в той час як коронавірус завдав більше короткочасної шкоди, то Brexit вдаватиметься взнаки до 2035 року. За його підрахунками, Covid-19 зменшує майбутній ВВП Великобританії на 2,1%, в даний час, але Brexit скорочує його майже вдвічі більше: 3,7%, і це, з угодою, але без неї цифра зростає аж до 5,7%. 

Але дебати завершено. Британці знову проголосували за Brexit, надавши Борису Джонсону більшість у 2019 році. Це зроблено, але є дві важливі речі.

Урядові повідомлення щодо Brexit на Тоттенхем-Корт-роуд, Лондон, 23 листопада.

Перша – це те, що перемога Джонсона відбулася завдяки обіцянці угоди, але майже через рік, так і не домовились. Brexit, який отримав ратифікацію в грудні минулого року, був проданий на фальшивому грунті. Як зазначає Наомі Сміт із скептично налаштованої до Brexit групи “Найкраще для Британії” : що відбудеться, коли виборці виявлять, що угода Джонсона, “не підготовлена ​​і застигла посередині”

Brexit: UK puts trade deal with the EU and the U.S. at risk

Другий момент вказує на очевидну різницю між груднем 2020 року та груднем 2019 року: британці перебувають у розпалі смертельної пандемії – це найгірший час для реформ та змін ланцюгів поставок та торгових домовленостей з нашими найближчими сусідами.

Якщо послухати Асоціацію фармацевтичної промисловості Великобританії, то вона попереджає, що Brexit може порушити постачання найважливіших ліків, включаючи будь-яку нову вакцину проти коронавірусу: “Нам не потрібна ця додаткова тяганина, додаткова складність, додаткові витрати та додаткові затримки, що заважають нашому ланцюжку поставок у той час, коли ми намагаємося мати справу з Covid”, – кажуть у групі.

Забезпечення харчуванням у Великобританії також “під загрозою”, повідомляє Bloomberg, – виробники та дистриб’ютори, вже напружені Різдвом і Covid, “попереджають, що ланцюг постачання продуктів харчування не може впоратися з подальшими шоками”.  Unilever, виробник незліченних побутових брендів, благає уряд «тримати порти та дороги відкритими», щоб полиці супермаркетів не спорожніли. 

І все ж саме в цей момент уряд запускає нову митну систему для транскордонних перевізників. Зараз це все робити божевілля, і все ж уряд не буде вагатися.

Brexit завжди був жахливою ідеєю, але зараз це – безумство.