Борис Філатов привітав альпіністку Ірину Караган, яка стала першою дніпрянкою та четвертою українкою, котра підкорила Еверест

15.06.2021 15:53   -

Дніпрянка Ірина Караган, яка підкорила Еверест, на зустрічі з Борисом Філатовим показала прапор міста, з яким була на вершині, – повідомляє Дніпровська міська рада.

«Коли я піднімалася, для мене було важливо, що я не женуся за рекордами. Що я можу саме займатися спортом», – розповідає пані Ірина. Експедицію, яка тривала загалом 50 днів, вона розпочала у свій день народження. «Я готувалася рік. Підіймалася на інші вершини. Це була акліматизація, поступовий набір висоти. Я бігала, відвідувала спортзал, гребні тренажери, плавання. Загалом – циклічні тренування. Кожна вершина вимагає своєї підготовки», – розповідає підкорювачка Евересту.

У квітні альпіністка разом із командою прилетіла в Катманду, а потім у маленьке містечко в горах – Лукла. Звідки починається шлях до базового табору, що розташований на висоті 5,3 тис. м. На цій висоті Ірина Караган прожила місяць. За її словами, запорука успіху у такій непростій справі не лише хороша команда, гід та системна підготовка, а й підтримка рідних: «Коли я сказала, що збираюся на Еверест, мене запитали, чи не з’їхала я з глузду. Та ніхто не відраджував. Навіть мама. І це було дуже важливо, що близькі підтримували мене. Це дуже допомагало там, у горах».

Наприкінці травня команда відправилися на саму вершину Евересту – долаючи лавини і сильний вітер, швидкість якого сягала 35-40 км/год. Альпіністка зізнається: розуміла всю відповідальність, адже Еверест забрав не одне життя. «Але це було невимовне щастя від того, що я тут – на вершині світу».

Вітаючи пані Ірину з неабияким спортивним досягненням, мер Дніпра Борис Філатов запевнив, що йому відомі всі труднощі, з якими стикаються підкорювачі гір – від складнощів, пов’язаних з пандемією, до суворих погодних умов. Адже у ту пору року температура на вершині сягає 20°-30° нижче нуля.

«Безумовно, це велике особисте досягнення для кожного альпініста. Та це важливо і для міста – коли дніпрянка вперше підкорила найвищу вершину на планеті. Чудово, що Ірина розуміла – вона уродженка саме нашого славного міста на Дніпрі, а тому взяла із собою на вершину прапор нашої територіальної громади», – сказав Борис Філатов.