Борис Філатов про меморандум з Фондом енергоефективності: «Це – приклад системної підтримки ОСББ міською владою»

20.07.2021 13:47   -

Дніпро засновує нову програму, яка компенсуватиме фактично половину вартості масштабних ремонтів у будинках ОСББ, що беруть участь в ініціативі Фонду енергоефективності «Енергодім». Це продовження чинної муніципальної програми співфінансування – коли мерія дофінансовує 75 % робіт у будинках співвласників. Так ОСББ зможуть проводити не лише часткові, а й капітальні ремонти.

Борис Філатов підкреслив, що питання, пов’язані з енергоефективністю, залишаються пріоритетом для міської влади: «Протягом обох каденцій ми надаємо велику підтримку ОСББ. Робитимемо це надалі. Коли ми йдемо шляхом енергоефективності, люди зможуть платити менше. Тому подібні програми ми підтримуватимемо. У наявних історичних умовах це – єдиний шлях, яким треба йти».

Одним із прикладів цієї стратегії він назвав підписання меморандуму з Фондом енергоефективності, яке відбулося 20 липня. Дніпро став одним із небагатьох українських міст-мільйонників, які уклали таку домовленість.

Долучитися до нової муніципальної програми наразі можуть лише ОСББ. Мерія надасть учасникам грант з міського бюджету в розмірі 30 % від вартості проєкту. Також буде створено так званий револьверний фонд. Він надаватиме поворотну фінансову допомогу ОСББ для участі в «Енергодомі». Це ще 20 % від вартості проєкту. Співвласники повертатимуть кошти протягом кількох років. Далі ці гроші виділятимуть іншим ОСББ.

«Підписання меморандуму свідчить про те, що ми дійсно починаємо активну фазу співпраці в підтримці ОСББ в реалізації їхніх енергоефективних проєктів. Нам дуже приємно, що міська рада вже на фінішній стадії розробки програми та передбачення бюджету для компенсації», – прокоментувала директорка Фонду енергоефективності Юлія Головатюк-Унгуряну.

У профільному управлінні мерії Дніпра вже є низка заявок на участь від ОСББ. Ремонти розпочнуться наступного року. Нині триває підготовка до енергоаудиту будинків.

Додаткову інформацію можна отримати в управлінні з питань самоорганізації населення: (063) 340 94 77.

Як відомо, у Дніпрі створено близько 1,2 тисяч ОСББ. Щороку утворюється близько 70 об’єднань. Загалом у місті вже понад чверті всіх багатоквартирних будинків є організованими співвласниками – ОСББ і ЖБК.