Філатов запропонував розширити повноваження місцевого самоврядування у містах

29.01.2019 17:00   -
Автор:

Для поглиблення реформи децентралізації місцеве самоврядування в Україні має отримати ширші повноваження. Так громади зможуть самостійно обирати шляхи розвитку своїх міст.
На цьому наголосив міський голова Дніпра Борис Філатов під час виступу на форумі «Від Крут до Брюсселя Ми йдемо своїм шляхом», який 29 січня відбувся у столиці, повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» із посиланням на прес-службу Дніпровської міськради.
Так, серед пропозицій мера Дніпра – передача місцевому самоврядуванню права адмініструвати місцеві податки та можливість прямої роботи із земельним кадастром.
На думку а Філатова, необхідно запровадити інститут мирових суддів і дати великим містам можливість самостійно організовувати фінансові позики за так зБорисваними муніципальними облігаціями.
Крім цього, за словами очільника Дніпра, великі міста повинні отримати право передавати повноваження та гроші громадам мікрорайонів.
«Необхідно «спустити» децентралізацію далі. Я не хочу, щоб люди ходили до мене по дитячі спортивні майданчики. Гроші мають бути в самому низу. Маємо зробити автономними школи та лікарні. Вони не повинні ходити до муніципалітетів із простягнутою рукою», – повідомив мер Дніпра.
За словами Бориса Філатова, територіальним громадам також необхідно отримати інструменти (зокрема й фінансові) екологічного контролю. Це допоможе встановити баланс між закриттям шкідливих виробництв і збереженням робочих місць.
Водночас мер Дніпра заявив, що право видачі ігрових ліцензій також повинне бути за територіальними громадами. А ще Борис Філатов нагадав про перспективи заснування муніципальної поліції.
«В усьому світі п’яними хуліганами та дрібними крадіжками, парковками займається поліція, підпорядкована місцевому самоврядуванню. Та якщо місцеві царьки (навіть на словах) завдадуть шкоди державі, тоді має приїздити столичний спецназ, вдягати наручники – і на роки за ґрати», – додав міський голова Дніпра.