Болгарія висилає російського шпигуна-аташе при посольстві

19.12.2020 14:07   -

За повідомленням Державного агентства національної безпеки розпочато досудову процедуру проти російського дипломата, який збирав інформацію, що становить державну таємницю, для військової розвідки в Москві, заявила прокуратура.

Міністерство закордонних справ Болгарії у п’ятницю, 18 грудня, оголосило персоною нон-грата одного з російських дипломатів. Йому відвели 72 години для того, щоб залишити країну. Повідомляється, що досудовим провадженням було встановлено, що цей дипломат збирав інформацію, що становить державну таємницю. 

Дипломат здійснював розвідувальну діяльність з 2017 року. Він збирав військову інформацію, зокрема про розміщення підрозділів армії США під час навчань у Болгарії. Він контактував з громадянином Болгарії, який мав доступ до секретної інформації. За версією слідства, росіянин обіцяв грошову винагороду болгарському громадянину за доступ до такої інформації, – повідомляє bta.

У посольстві РФ у Болгарії зазначили, що персоною нон-грата було визнано військового, військово-повітряного та військово-морського аташе при посольстві. Там повідомили, що російська сторона залишає за собою право на ухвалення заходів у відповідь. 

Цей дипломатичний скандал в Болгарії – не перший в цьому році. У вересні МЗС Болгарії оголосило персона нон-грата двох співробітників російського посольства, щодо яких Софія висунула звинувачення в шпигунстві. В кінці січня, за повідомленнями болгарських ЗМІ, прокуратура Болгарії виявила ще двох дипломатів з РФ, що займалися шпигунством. При цьому болгарська судова влада пояснила, що обидві особи мали дипломатичну недоторканність, тому їм неможливо було пред’явити звинувачення.