Бойовики з ОРДЛО їдуть допомагати тепер білоруським “братушкам”

26.08.2020 12:48   -

Кремль довго не міг визначитися, чи допомагати Лукашенкові у боротьбі з білорусами, чи почекати падіння диктатора, аби скористатися з безвладдя, як це зробили московські війська в українському Криму та на східному кордоні нашої держави.

Здається нарешті РФ починає діяти – на Донбасі заговорили про можливу відправку бойовиків угруповання «ДНР» на російсько-білоруський кордон.

Активісти повідомляють про відправку бойовиків з ОРДЛО у Білорусь ...

Який сценарій готує Москва для Мінська? І якої допомоги чекає Лукашенко від Путіна, щоб придушити протести в Білорусі? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

«Тут уже заговорили і про білоруських націоналістів, і про колабораціоністів, і навіть про фашистів. Наразі російська пропаганда повністю визначилась. Кремль став на бік чинного – не знаю, наскільки це доречно – президента. І тим не менше, вони, фактично, проводять паралелі з подіями в Україні у 2013-14 роках, і називають це «кольоровою революцією», Майданом, Площею», – розповідає кореспондент УНІАН у Москві Роман Цимбалюк.

Громадські активісти зі «Східної правозахисної групи» стверджують: на непідконтрольному Донбасі набирають добровольців, нібито, для відправки ближче до Білорусі.

«Рекрути повідомляють про точку дислокації, близьку до кордону Російської Федерації і Білорусі. Збір проводиться через бригаду «Призрак» і місцеві військові комісаріати. Рекрути пропонують 30 000 рублів (400 доларів у перерахунку – ред) + добові та витрати на відрядження», – написала у Фейсбуці активістка Віра Ястребова.

«На кордон Російської Федерації і Білорусі вирушили три автобуси з «добровольцями» з ОРДЛО. Два автобуси вирушили через КПВВ «Ізварине», третій виїхав із міста Антрацит і попрямував через місто Новошахтинськ Ростовської області», – зазначили у «Східній правозахисній групі».