“Бойових втрат” нема, але вояки гинуть: смерть українського військового Олега Свинарика замовчується?

08.11.2020 11:02   -

7 листопада було зафіксовано всього одне порушення режиму тиші на Донбасі біля Гнутово, що не спричинило поранень та бойових втрат серед особового складу українських підрозділів – звітував Штаб ООС. Так само, про відсутність “поранень та бойових втрат серед особового складу” Штаб на своїй сторінці у Фейсбук щоденно звітував і 7, і 6 листопада.

Однак, у ЗМІ поширилась інформація про загибель військовослужбовця 80-ї десантно-штурмової бригади Олега Свинарика, який, згідно із повідомленням, загинув близько 6-ї ранку вчора, 7 листопада на Луганщині, в районі н.п. Половинкине біля Старобільська.

R.I.P… 200й. 80 бригада . Сьогодні о 6.00 год ранку в районі станиця Половінкено на передовій загинув Свинарик Олег Олегович, 23.08.2000 р.н. . Призваний Мостимьким РВК. Проживає в с. Арламіаська Воля Мостимького р- ну”, – написав користувач соцмережі, військовий під нікнеймом Володимир Штурм.

Треба сказати, що в повідомленні про смерть, що поширилось до оприлюднення офіційної інформації, не містилоcm даних про причини смерті військового. В мережі пішла хвиля обурення із підозрою, що уряд і Штаб ООС приховують втрати української армії.

Насправді, хоч у повідомленні і сказано, що Олег загинув “на передовій”, якщо подивитись на мапу, то можна побачити, що місце загибелі вояка знаходиться досить далеко від безпосередньої лінії зіткнення на Донбасі – 65 кілометрів до н.п. Щастя, що контролюється нашими військовими, як раз впритул до позицій терористів. Тож, виявляється, загибель сталася не на передовій.

Можливо, саме це й пояснює мовчання Штабу ООС, адже юнак загинув не в результаті бойових дій на передовій?

Але, мережами шириться інформація про те, що Олег Свинарик отримав кульове поранення в голову за невідомих обставин. У прес-службі Штабу ООС у телефонній розмові з нашим кореспондентом підтвердили інформацію про те, що військовий загинув, але деталей трагедії не повідомили, наполягаючи, що смерть Олега Свинарика не відноситься до бойових втрат.

Варто підкреслити, що населений пункт Половинкине, де загинув вояк, входить у зону відповідальності підрозділів ООС, що підтвердили і в прес-службі, – але там уперто наполягають, що загибель хлопця не є результатом бойових дій. Не зрозуміло, як можна це стверджувати категорично, не вияснивши обставин загибелі військового? До того ж, перебуваючи у зоні бойових дій за наказом (у зоні проведення ООС), будь-який військовослужбовець за фактом і юридично стає учасником бойових дій. Чому про хлопця навіть не згадали у зведеннях?

На питання про те, чому Штаб не поширив зовсім ніякої інформації про трагічну подію, у прес-службі знов формально повідомили, що дана смерть не стосується бойових втрат на фронті. Складається враження, що влада будь-якими засобами намагається не “псувати” статистику в зоні ООС.