Банк розвитку Ради Європи вперше схвалив кредит Україні на відновлення зруйнованих рф медичних закладів

19.11.2023 20:17   -

Банк розвитку Ради Європи (БРРЄ) 17 листопада схвалив кредит у розмірі 100 мільйонів євро для Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) на фінансування відновлення інфраструктури охорони здоров’я, зруйнованої внаслідок війни та задоволення нагальних потреб у цій сфері. Це перша кредитна операція банку в Україні після приєднання Києва 15 червня 2023 року.

Про це йдеться у пресрелізі банку.

Зазначається, що позика БРРЄ підтримає проект “Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя” (HEAL) і рамковий проект вартістю 500 мільйонів доларів США, розроблений Світовим банком у співпраці з українською владою, який покликаний об’єднати партнерів з розвитку. Світовий банк уже схвалив кредит у розмірі 100 мільйонів доларів США та грант у розмірі 20 мільйонів доларів, щоб розпочати проект.

“Сьогоднішня подія знаменує собою важливу віху в нашій співпраці з Україною для відновлення держави. Наша перша позика для МОЗ спрямовується на відновлення та покращення доступу до основних медичних послуг, у тому числі у сфері психічного здоров’я, і є важливим кроком до стійкого відновлення для народу України”, – сказав керівник БРРЄ Карло Монтічеллі.

За словами міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка, метою відомства, попри всі виклики, є забезпечення українцям доступу до медичної допомоги.

“Інфраструктура охорони здоров’я та доступ до медичних послуг в Україні були серйозно пошкоджені та погіршені жорстокою агресією Росії. Наша мета – попри всі виклики забезпечити українцям доступ до медичної допомоги. Щиро дякую міжнародним партнерам, у тому числі БРРЄ, за надійну підтримку та допомогу в досягненні цієї мети”, — сказав Віктор Ляшко.

Фінансування від БРРЄ дозволить МОЗ зміцнити первинну медичну допомогу, підтримуючи мобільні бригади, які надають основні медичні послуги в регіонах України, які постраждали від війни, а також у віддалених районах. Проект також фінансуватиме ремонт будівель лікарень і допоможе задовольнити нові нагальні потреби в галузі охорони здоров’я, зокрема, пов’язані з психічним здоров’ям.

У довгостроковій перспективі проект підвищить стійкість галузі охорони здоров’я України через цільові інвестиції в електронну систему охорону здоров’я та запровадження нових функцій для сталого та інноваційного надання медичних послуг.

“Приєднання до банку та пряме представництво в Адміністративній раді дозволить Україні ефективно використовувати досвід і ресурси БРРЄ для якнайшвидшого відновлення. Це ще один крок на шляху подальшої інтеграції України до ЄС”, – зазначила заступниця міністра фінансів України, представниця України в Адміністративній раді БРРЄ Ольга Зикова.

За даними МОЗ, агресія РФ проти України завдала збитків інфраструктурі галузі охорони здоров’я приблизно на 2,5 мільярда доларів. Як наслідок, наявність і доступність медичних послуг в Україні суттєво обмежена, особливо в регіонах, де відбувалися бойові дії.

У червні цього року Україна офіційно приєдналась до Банку розвитку Ради Європи, ставши його сорок третьою державою-членом. Банк працюватиме в Україні, приділяючи особливу увагу соціальним секторам, як-то охорона здоров’я та житлово-комунальне господарство. Співпраця з Україною є однією з головних цілей Стратегічних рамок діяльності БРРЄ на 2023-2027 роки.

Банк розвитку Ради Європи є багатосторонньою фінансовою установою соціальної спрямованості. Він був створений у 1956 році з метою вирішення європейськими країнами питань, пов’язаних із соціально спрямованою реінтеграцією біженців, переміщених осіб та мігрантів.

За матеріалами “Суспільне“.