Байден підписав законопроєкт про ембарго на московитську нафту та обмеження торгівлі з РФ і Білоруссю

09.04.2022 10:27   -

Президент США Джо Байден підписав законопроєкт про ембарго на російську нафту та припинення нормальних торгівельних відносин із РФ і Білоруссю

Про це повідомляється на сайті Білого дому.

У п’ятницю, 8 квітня, Байден підписав законопроєкт “Закону про припинення імпорту російської нафти”, який законодавчо забороняє імпорт енергоносіїв з Московії.

Також президент підписав “Закон про призупинення нормальних торговельних відносин з Росією та Білоруссю”, який призупиняє нормальні торговельні відносини з Російською Федерацією та Республікою Білорусь і спрямований на подальше застосування санкцій у сфері торгівлі та прав людини.

7 квітня Сенат США ухвалив законопроєкт про ленд-ліз, який має дозволити оперативніше надавати зброю та здійснювати інші поставки в Україну для відсічі Московії.

Законопроекти напередодні схвалили в американському Конгресі.

Прессекретар Білого дому Джен Псакі раніше повідомила, що санкції – це “те, що президент підтримує” і “до чого закликав”.

Цього тижня адміністрація Байдена вже оголосила про санкції щодо найбільших фінансових інститутів московитів та низки осіб, пов’язаних із їхнім керівництвом.

Європейський союз також запровадив черговий пакет санкцій проти Московії, про що йдеться в Офіційному журналі ЄС.

Обмежувальні заходи впроваджуються проти понад 200 фізосіб та 18 організацій. Нові санкції торкнулися підприємців ЛНР та ДНР, а також членів сімей осіб, які вже перебували під санкціями.

Ці заходи набули чинності відразу після публікації – увечері у п’ятницю.

Як раніше повідомлялося, ЄС вирішив заборонити імпорт із РФ деяких типів деревини, цементу, добрив, морепродуктів, спиртних напоїв, ікри. ЄС вирішив запровадити обмеження на експорт до РФ електронної техніки, а також оголосити ембарго на постачання до ЄС вугілля та інших видів твердого палива з РФ. Останнє обмеження почне діяти з 10 серпня 2022 року. До того часу сторонам дозволять виконувати контракти, укладені до 9 квітня 2022 року. Щорічний обсяг імпорту вугілля в ЄС зараз становить 8 млрд євро.

Санкції передбачають і заборону на доступ суден РФ до портів країн ЄС, вантажних суден, за винятком тих, що перевозять газ, нафту та нафтопродукти, паливо для АЕС, деякі види металів та залізну руду, ліки.

ЄС удосконалив заборону на постачання та продаж Московії банкнот євро. Тепер це правило стосується не лише євро, а й усіх валют країн-членів-ЄС.