Азовське море: у Бердянську показали «замерзлих медуз»

02.02.2022 14:57   -
Автор:

До початку нового літнього сезону ще кілька місяців, а тема медуз на вітчизняних пляжних курортах уже турбує багатьох українців. Так, днями по мережі розійшлося відео з нібито замерзлими медузами, які плавають в Азовському морі біля узбережжя Бердянська.

Як виявилося, автори відео переплутали желеподібних істот із незвичними для наших широт «крижаними млинцями», повідомляє РБК Україна з посиланням на редакцію медіа-проєкту Бердянськ.

Кілька днів тому біля берегів Бердянська в районі Третього пляжу і Слобідки дрейфували химерної форми крижини, які на вигляд і розмір нагадували медуз.

Вражені побаченим, місцеві жителі зняли незвичайне природи явище на відео. Його вмить підхопили і поширили українським інфопростором жадібні до сенсацій блогери та окремі медіа, які не обтяжили себе фактчекінгом.

Мережа загула про чергову навалу медуз в Азовському морі. Не збентежили навіть розміри скутих кригою «істот», частина яких у діаметрі сягала майже метра, при тому що азовські медузи в рази менші.

Невдалу сенсацію вщент розбили експерти медіа-проєкту «Бердянськ», які легко пояснили природу побаченого, надавши деталізовані знімки.

Виявилося, що крижані диски в Бердянській затоці є наслідком нетипового для нашого краю природного явища, відомого як «млинцева крига».

«Незважаючи на побоювання багатьох туристів та місцевих жителів, ці крижини не є замерзлими медузами. Це млинцева крига — порівняно рідкісне для наших широт явище, яке може виникати на великих відкритих водних просторах, озерах та морях», — пояснили фахівці.

Вони також додали, що такі «млинці» зазвичай зустрічаються у північних регіонах, але цього року завдяки поєднанню низки природних факторів їх можемо спостерігати і ми.

«Крижані диски формуються в ті періоди, коли температура моря близька до нуля, а на воді є легка хвиля. За такого розкладу спочатку починає утворюватися тонка масляниста скоринка — так зване сало, або мастильний лід, який потім збивається в характерний млинець за рахунок сил поверхневого натягу», — уточнили у редакції медіа-проєкту.

У той же час, фахівці відзначили той факт, що море частково замерзло, і за рахунок цього з’явилася нехай і невелика, але надія, що основна маса медуз та їх поліпів загинули, і наступного літа в Азовському морі їх буде менше. Принаймні початок сезону на вітчизняних пляжних курортах з великою ймовірністю може обійтися без них.