Авторитарні режими інакше не вміють: через протести влада Куби обмежила доступ населення до соцмереж і месенджерів

14.07.2021 11:44   -

Куба обмежила доступ до соціальних мереж і платформ обміну повідомленнями, включаючи Facebook і WhatsApp, про це заявила компанія NetBlocks, що займається глобальним інтернет-моніторингом, після найбільших антиурядових протестів за останні десятиліття, – повідомляє Reuters.

У неділю тисячі кубинців вийшли на демонстрації по всій країні, яка перебуває під керівництвом комуністів, в знак протесту проти глибокої економічної кризи, яка призвела до нестачі основних товарів і відключення електроенергії. Вони також протестували проти дій уряду в зв’язку з пандемією коронавірусу і обмеженням громадянських свобод.

Уряд Куби заявив, що демонстрації були організовані контрреволюціонерами, що фінансуються Сполученими Штатами, а якщо немає інтернету – світ не дізнається, що відбувається в країні під час протестів.

Активісти повідомили, що уряд використовує так звані бригади швидкого реагування – організовані урядом банди цивільних новобранців – для протидії протестуючих. Вони також обвинуватили уряд в спробі порушити зв’язок. Мобільний інтернет, який з’явився в країні трохи більш як два роки тому, став ключовим фактором протестів, давши кубинцям більше можливостей для вираження свого розчарування і дозволяючи розповідати про те, що відбувається в країні і під час протестів.

За словами свідків Reuters, в столиці з неділі були регулярні і нетипові відключення мобільного інтернету.

NetBlocks повідомила, що Facebook, WhatsApp, Instagram і Telegram на Кубі були частково відключені в понеділок і вівторок.

«Набір обмежень, які спостерігаються на Кубі, вказує на триваюче переслідування платформ обміну повідомленнями, які використовуються для організації та поширення новин про протести в режимі реального часу, – сказав директор NetBlocks Альп Токер. – Водночас зберігається певний зв’язок, щоб підтримувати подобу нормальності».

Facebook, якій належать Instagram і WhatsApp, заявила, що стурбована обмеженням своїх послуг на Кубі.

«Ми виступаємо проти відключень й інших збоїв в інтернеті, які обмежують дискусії в нашому суспільстві. Ми сподіваємося, що підключення буде відновлено якнайшвидше, щоб кубинці могли спілкуватися з сім’єю і друзями», – сказав Джо Осборн, представник Facebook.

Відповідаючи на питання, чи навмисно уряд обмежує інтернет-з’єднання, міністр закордонних справ Куби Бруно Родрігес сказав на брифінгу, що ситуація «складна». Він сказав, що перебої в подачі електроенергії можуть вплинути на телекомунікаційні послуги.

У неділю тисячі кубинців, викрикуючи “свободу” та “долі диктатуру”, приєдналися до вуличних акцій протесту в містах та селищах по всій країні.

Стихійні збори такого масштабу надзвичайно рідко трапляються на Кубі, де придушується опозиція уряду. Це були найбільші антиурядові демонстрації на керованому комуністами острові за останні десятиліття.

Куба переживає найгіршу економічну кризу за останні 30 років із хронічним дефіцитом електроенергії, продуктів харчування та ліків.

Туризм є головним двигуном економіки, але пандемія його паралізувала. Зростання інфляції також викликає занепокоєння з приводу оцінок того, що ціни можуть зрости ще більше у найближчі кілька місяців. Криза посилює ситуацію, що погіршує ситуацію з коронавірусом.

Останні тижні на острові, який тримав пандемію під контролем у 2020 році, спостерігається вибух інфекцій. Нещодавно країна з 11 мільйонами людей повідомила про щоденний рекорд майже 7000 інфекцій та 47 смертей.