Австрія після початку війни в Україні припинила імпорт нафти з Московії

21.04.2022 14:17   -

Австрія після початку повномасштабної московитсько-української війни припинила імпорт та переробку нафти з Росії. Про це повідомила місцева газета Kurier з посиланням на нафтогазову компанію OMV.

Відмовитись від російської нафти для Австрії було набагато легше, ніж, наприклад, для сусідньої Німеччини. За даними австрійської статистичної служби, країна отримувала з РФ менше 8% імпортної нафти (596 000 тонн у 2021 році), тоді як Німеччина – третину.

“Закупівля нафти з Росії завжди була низькою, а з початком війни ми замінили її іншою нафтою з ринку”, – сказав речник OMV.

За даними компанії, 80% нафти, що імпортується до Австрії, надходить із Казахстану, Лівії та Іраку.

OMV – найбільша нафтогазова компанія Центральної Європи зі штаб-квартирою у Відні. Вона головний партнер Газпрому в Австрії, між компаніями у 2018 році було підписано меморандум про стратегічне партнерство. У жовтні 2020 року OMV Gas Marketing and Trading GmbH уклала з Газпром Експортом довгостроковий контракт на постачання газу на європейський ринок.

20 квітня міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що ФРН припинить імпорт російської нафти до кінця 2022 року.

США та Канада вже заборонили імпорт російської нафти, а Велика Британія планує поетапно відмовитися від нього до кінця року.