Дніпровські археологи в степу поховали скіфа

23.06.2021 06:31   -

У полях неподалік міста Покров, біля селища Токівського, перепоховали останки скіфського воїна, – повідомили у відділі археології Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького.

За словами завідувача відділу археології Дніпровського національного історичного музею імені Яворницького Олександра Старікова, останки знайшли під час археологічно експедиції п’ять років тому. Їх дослідили антропологи зі столичного Інституту археології НАН України.

«Відомо, що це був європеоїд, молодий хлопець 20-25 років. У нього був перелом стегна. Не було чотирьох передніх зубів. Поряд з ним був довгий ніж або меч. Він не вцілів, ґрунт такий, що залишилися тільки корозовані контури предмета», – розповів фахівець.

Як зазначив Олександр Старік, перепоховання останків за участі громади зробили на прохання місцевих активістів. На місці вони вже встановили гранітний пам’ятник скіфському воїну.

«Зазвичай ми це робимо без пафосу – завжди повертаємо останки туди, де ми їх знайшли. Але у цьому випадку це відбулося за участі громади. Громада наполягала, що вони хочуть знати, ким були їхні предки, як вони виглядали», – сказав історик.

«Останки скіфа знайшли 2016 року, його вивчили антропологи з Національної академії наук України. А тепер на прохання місцевих активістів він знайшов вічний спочинок у землі», – зазначили археологи.