Араби “полетіли на Марс”

21.07.2020 14:50   -
Автор:

Об’єднані Арабські Емірати увійшли в історію як перша арабська країна, яка успішно запустила в космос міжпланетну місію. Після двох відстрочок через несприятливі погодні умови – 15 і 17 липня – 20 липня о 00:58 за Києвом з японського космодрому Танегасіма на ракеті-носії H-IIA вирушила космічна місія «Аль-Амаль» (з арабської – «Надія»).

Об’єднані Арабські Емірати ініціювали свою першу місію на Марс, оскільки вони прагнуть розвинути свої науково-технічні можливості та зменшити свою залежність від нафти.

За годину після запуску зонд розгорнув сонячні батареї для живлення своїх систем і встановив радіозв’язок з місією на землі.

За словами представника з питань передових наук Сари Амірі, місія на Марс в Еміратах коштувала 200 мільйонів доларів. Вона спрямований на те, щоб вперше надати повне уявлення про марсіанську атмосферу, вивчаючи щоденні та сезонні зміни, – інформує Reuters.

Місію розробляли понад 150 інженерів Космічного центру імені Мохамеда ібн Рашина, що в Дубаях, у співпраці з трьома американськими університетами. Прем’єр ОАЕ, на честь якого й назвали центр, пояснює: назву місії — “Надія” — обрали тому, що вона “надсилає сигнал надії мільйонам молодих арабів”. Символізм — не лише в цьому: за розрахунками, на орбіту Марса “Надія” вийде в грудні 2021 році, коли ОАЕ святкуватимуть 50-річчя незалежності.

Емірати вже заявляли про себе як про арабську космічну державу. “Надія” — не перша космічна місія Еміратів: з 2014 року вони вже запустили кілька супутників, а в 2019-му у відкритий космос уперше вийшов еміратський астронавт Хаза аль-Мурсі.

Космічна місія "Надія"

19-го липня ракета-носій "H-IIA" вивела у космос апарат "Надія" (араб. مسبار الأمل, аль Амаль), який досліджуватиме Марс. Це перша космічна місія не лише для Об'єднаних Арабських Еміратів, алей для усього мусульманського світу ????????️Зонд спробує відповісти на питання — чому атмосфера Марса втрачає водень і кисень, а також причини різких змін клімату на планеті. "Надія" має досягнути орбіти Червоної планети у лютому 2021 року.

Опубліковано Всесвіт Понеділок, 20 липня 2020 р.

Автор – Боніфацій