Арабатська Стрілка: провалений оксамитовий сезон та український герб у небі

23.09.2022 12:24   -

Арабатська Стрілка – райський куточок природи з широкими піщаними пляжами та цілющим степовим повітрям – через війну перетворився на безлюдну пустелю. У трьох популярних курортних селищах Арабатки – Генгірці, Щасливцевому та Стрілковому – до лютого 2022 року проживало близько 3,5 тисячі жителів, а в літній сезон за рахунок відпочиваючих населення збільшувалося на сотні тисяч. Нині частина людей залишила свої будинки, втікши від окупації через Крим, а гостей тут майже не було ні влітку, ні тим більше восени. У відео, опублікованому на Ютуб-каналі Кирилівка.Укр, можна побачити, яким сумним видовищем є Щасливцеве у розпал оксамитового сезону, пише «РБК-Україна» з посиланням на Колоритне Приазов’я.

Тони водоростей та дохлі медузи

На Арабатській Стрілці українського мобільного зв’язку та інтернету немає від початку війни. Загарбники наполегливо глушать операторів, позбавляючи місцевих мешканців можливості зв’язатися з рідними. Відповідно, і новин про життя у цій точці України в інформаційному просторі дуже мало. Відомо, що тут не лунають вибухи, як в інших частинах Херсонської області, дорогами не носиться ворожа техніка. Але прекрасно видно ракети, які летять на материкову Україну з Криму чи не щодня, чути гул бойових гелікоптерів і є присутність фізичної сили противника. Зрозуміло, що про відпочинок за таких умов говорити не доводиться.

Хоча окупанти, треба віддати їм належне, доклали чимало зусиль, щоб створити видимість літнього сезону на Арабатській Стрілці. Спочатку умовляннями, а потім і погрозами змушували підприємців відкривати бази відпочинку та розконсервувати пляжну інфраструктуру. Щоб потім зняти кіно і крутити по російських каналах картинку «благополуччя та процвітання» під дулами автоматів, які не видно з того боку екрану. Тільки нічого з того не вийшло. Не відкрилися ні готелі, ні аквапарк із дельфінарієм, ні торгівля на набережній. Коли росіяни зрозуміли, що їхній витівок зазнав краху, силою захопили кілька пансіонатів, курортних комплексів і дитячий табір, про що повідомляло місцеве видання sea-family.in.ua.

Зараз замість курортників на пляжах Арабатської Стрілки можна зустріти лише тони камки (водорості – ред.), мертвих медуз, чайок, які полюють за крабами, та бездомних собак, які нишпорять у пошуках їжі. А це означає, що й грошей, щоб пережити зиму, у мешканців Генгірки, Щасливцевого та Стрілкового немає від слова зовсім. Особливо при космічних цінах у магазинах на російські продукти, які завозяться з Криму.

Український герб у небі

Але сили духу та віри у перемогу українцям не позичати, де б вони не знаходилися. Арабатка – не виняток. Якщо придивитися, то на відео, опублікованому автором каналу «Кирилівка.Укр», окрім сумних та безлюдних вулиць курортного Щасливцевого можна побачити справжнє диво природу – полум’яний український тризуб на тлі синього неба. Як відомо, саме золотий тризуб на синьому щиті є офіційним символом України нарівні з прапором та гімном. Багато людей, які прокоментували відео, побачили в цьому добрий знак – пряму ознаку нашої перемоги та повне звільнення Херсонської області від нелюдів, які прийшли на наші землі вбивати, грабувати та знищувати все живе. Тільки кара Божа чекає вже на їхніх нащадків, а самих орків – людська – від рук Збройних Сил України.