Активісти Дніпропетровщини об’єднаються для контролю за бюджетами

24.12.2014 15:42   -
Автор:

20 грудня у Дніпропетровську відбулася перша відкрита дискусія в рамках проекту «Київський діалог». Зустріч на тему «Нова якість дніпропетровської політики» об’єднала більше 50 активістів та громадських лідерів, експертів, політиків.
Про це повідомляє видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ».
Зустріч носила установчий характер та мала на меті ознайомити активістів із задачами проекту «Київський діалог», започаткувати серію дискусій, виявивши ключові проблеми громадського сектору, на яких доцільно сфокусуватися в подальшому. Серед учасників були представники громадських ініціатив, направлених на вирішення проблем у сфері екології, ЖКГ та благоустрою, здоров’я, культури, політики та контролю громадськості за діями влади.
У заході взяв участь спостерігач ОБСЄ Сокол Бега. Він зазначив, що для організації з безпеки діалог є дуже важливим напрямком роботи, оскільки сприяє зняттю напруги у суспільстві та більш конструктивній взаємодії різних груп, між якими таке напруження може виникати.
Читайте також: Дніпропетровським депутатам запропонували зекономити бюджетні кошти
Учасники виокремили ключові проблеми, спільні для різних сфер діяльності громадського сектору. Зокрема йшлося про відсутність щільної комунікації між владою та представниками громадськості, а також внутрішньогалузевої комунікації між активістами.
З усіх тем, що були обговорені, майже всі учасники визнали чи не найважливішим питання контролю громадськості за бюджетами. Також під час заходу була висловлена ідея створення Муніципального культурного центру для об’єднання відповідних ініціатив у Дніпропетровську та впливу на місцеву культурну політику.
Читайте також: На Ивана Куличенко подадут в суд за клевету
«Прозвучало багато як проблем, так і ідей щодо того, як їх можна вирішувати. Ми відчули велику потребу у таких зустрічах, і надалі будемо робити їх профільними. Наприклад, у Кривому Розі хочемо поговорити про те, як розвиватися ініціативам в умовах «випаленої землі», як це називають самі тамтешні активісти, коли нові політики та громадські ініціативи заслабкі, аби конкурувати із політичним ладом, який застоявся десятиріччями. А наступну зустріч у Дніпропетровську присвятимо контролю над місцевими бюджетами і обов’язково запросимо до діалогу чиновників. Сподіваюся, через кілька місяців у нас будуть конкретні практичні результати, адже головна наша задача – працювати над змінами, а не просто говорити», – повідомила координатор «Київського діалогу» Зоя Красовська.
Зустріч є першим у Дніпропетровську регіональним заходом у рамках проекту «Київський діалог». Його задача сприяти розвитку місцевих ініціатив, комунікації між активістами та політиками задля досягнення спільних цілей. Проект передбачає дворічну програму із серії дискусій на актуальні для регіону теми (політичні, соціальні, економічні, екологічні, культурні) із залученням локальних активістів, українських і міжнародних політиків та експертів. В рамках проекту планується виходити за рамки лише обговорення, та працювати над змінами до законодавства та рішеннями місцевих рад, механізмами реалізації важливих ініціатив. Проект підтримує МЗС Німеччини та Фонд «Відродження».
Детальніше про проект можна дізнатися на сайті www.kiev-dialogue.org та на сторінці проекту у Фейсбук.