Україна повинна відмовитись від 9 травня, – Кирило Дороленко

11.05.2018 22:00   -
Автор:

Свято 9 травня – це підтримка ідеологічної програми Російської Федерації, у них це дуже потужно святкується. Для них воно – одне із власних великих міфотворчих, ідеологічних програм, тому Україна повинна встановити загальноєвропейську дату – 8 травня.
Про це в коментарі інтернет-виданню “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” розповів громадський активіст Кирило Дороленко.
Підтримка Дня Перемоги 9 травня в Україні у часи війні є дуже небезпечною, оскільки ця дата розколола українське суспільство. В той час, як треба шукати якісь об’єднавчі моменти, у нас відбуваються сварки, образи і таке інше, вважає він.
Читайте также: В Раді з’явився законопроект, який відміняє 9 травня
Сама історія України дуже складна. І, наприклад, 8 травня для України більш-менш підходить, тому що українці воювали як у Радянській армії, в ОУН-УПА, так і у складі німецьких збройних сил, та ж сама дивізія «Галичина».
“Саме примирення більше нам підходить, ніж перемога, тому що 9 травня війна не закінчилась, а продовжилась до 2 вересня 1945 року, поки не капітулювала Японія. А період 1941-1945 – це міфологема: ми викреслюємо 1939 рік, де Україна приймала участь у війні, коли у Львів зайшли радянські війська, 1940 рік, коли війна відбувалася у Фінляндії, і 1945 рік. Вони перемогли Німеччину, але війна ще відбувалась на Далекому Сході з Японією. Ми чомусь забуваємо про те, що українці продовжували воювати на Сході Росії, Японії”, – зазначає активіст.
Читайте также: Политолог прокомментировал инициативу отмены Дня Победы
Війна продовжилась у загонах УПА до 60-х років ХХ ст., і для деяких українців війна ще до сих пір не закінчилась навіть після того, як у 1991 році ми отримали юридичну незалежність. Зараз на Сході йде війна, і українці відстоюють свою незалежність від тієї імперії, що існувала раніше і яка зараз намагається відновити себе у форматі Російської Федерації.
“Перемога ГУЛАГУ над Бухенвальдом для українців не може бути прийнятною. Тому це не може бути державним святом, ми можемо його залишити як пам’ять про те, що відбулося, і все інше, і знати, що була така подія,були такі складні часи, але для нас це не є головною міфологемою українською державності. І, по суті, вона не потрібна”, – наголошує Кирило Дороленко.