У нардепа Денисенко – найменша кількість електронної реєстрації, – ОПОРА

24.04.2018 12:45   -
Автор:

Народні депутати з Дніпропетровщини у березні мають більшу кількість електронних реєстрацій, ніж письмових. А картка одного народного обранця навіть брала участь у голосуванні в день, на який депутат мав довідку про відсутність у сесійній залі за станом здоров’я.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням наГромадянську мережу ОПОРА.
У ЗМІ часто висвітлюють скандали, пов’язані з «кнопкодавством», коли один народний депутат голосує за кількох своїх колег, проте, як це пов’язано з письмовою реєстрацією народних депутатів? Письмова реєстрація означає, що кожен народний депутат своїм підписом особисто засвідчує свою присутність на пленарному засіданні, що унеможливлює використання його картки для голосування без його відома. Наприклад, нардеп з Дніпра Андрій Денисенко 13 разів реєструвався письмово, а от електронно – лише один.
Активісти Громадянської мережі ОПОРА вже підкреслювали важливість виконання народними депутатами ЗУ «Про регламент Верховної Ради України», в якому, зокрема, наголошується на необхідності письмової реєстрації народних депутатів на пленарних засіданнях. Цього разу проаналізовані законопроекти, які були підтримані більшістю Верховної Ради та вступили в силу в березні поточного року. Як вважаєте, скільки з них були прийняті з порушенням ЗУ «Про регламент»?
У першу чергу порівняли дані письмової та електронної реєстрації народних депутатів, обраних як в мажоритарних округах, так і за списками партій, що представляють Дніпропетровську область. Найбільше зацікавлення викликає неспівпадіння в кількості реєстрації в бік збільшення електронної реєстрації, попри те, що в законі чітко вказано, що кожен депутат повинен засвідчувати свою присутність на засіданні особистим підписом під час письмової реєстрації. Далі перевірили, чи «голосувала» картка народного депутата в цей день. Важливо зазначити, що аналіз проводився лише за допомогою відкритих даних на офіційному сайті Верховної Ради, тож не можливо підтвердити чи спростувати інформацію, чи дійсно той чи інший депутат був фізично відсутній на засіданні парламенту.

На наступному етапі дослідження проаналізували дані результатів голосування за підтримані законопроекти в дні, в які той чи інший депутат за невідомих обставин не зареєструвався особисто. Найбільше здивував Денис Дзензерський, який 15 березня голосував навіть попри те, що за даними на сайті Верховної Ради хворів.