Депутати облради просять центральну владу скоріше узаконити місцеві референдуми

14.08.2015 12:31   -
Автор:

14 серпня на сесії Дніпропетровської обласної ради депутати схвалили звернення до Президента України, Прем’єр-Міністра України, Голови Верховної Ради України щодо якнайшвидшого врегулювання питання організації і порядку проведення місцевих референдумів та прийняття відповідного закону Верховною Радою України.
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу облради.
«Місцеві референдуми – це невід’ємне право людей висловлювати свою думку. Це загальносвітовий механізм, який дозволить громадам ефективно вирішувати питання життєзабезпечення їх територій», – прокоментував необхідність прийняття відповідного закону голова облради Євген Удод.
Звернення Дніпропетровської обласної ради до Президента України, Прем’єр-Міністра України, Голови Верховної Ради України
Дніпропетровська обласна рада підтримує політику децентралізації, яку з ініціативи Президента України провадять Кабінет Міністрів України та Верховна Рада України. Ми вважаємо, що істотне розширення повноважень і ресурсної бази місцевих органів самоврядування відповідає завданням прискорення практичної євроінтеграції нашої держави, сприятиме відновленню стабільності та миру всередині країни.
Депутати обласної ради переконані, що лише повноважні та компетентні місцеві громади здатні бути запорукою нової моделі функціонування влади, коли на першому місці постануть питання поліпшення якості та комфортності життя пересічних громадян. Але ми розуміємо, що такі зміни потребують значного зростання рівня самосвідомості громад та вимагають запровадження для громад дієвих механізмів і інструментів контролю за діями влади та участі у процесі прийняття рішень.
Уважне вивчення європейського досвіду дозволяє стверджувати, що місцеві референдуми є одним із найбільш ефективних механізмів безпосередньої демократії, серед тих, які активно застосовуються саме на регіональному рівні. Передусім тому, що запровадження місцевих референдумів сприяє підвищенню рівня громадянської самосвідомості та розвитку у громадян здатності до участі в управлінні.
Згідно з Конституцією України громадяни мають права і свободи в частині волевиявлення на місцевому референдумі. Конституція визначає референдум способом народного волевиявлення та народовладдя. Однак закону України, який регулював би організацію й порядок проведення саме місцевих референдумів, на теперішній час у державі немає. Без закону про місцевий референдум неможливо його провести, незважаючи на те, що таке право передбачене Конституцією.
З огляду на це, громадяни України позбавлені гарантованого Конституцією права на безпосередню участь в управлінні місцевими справами.
Депутати Дніпропетровської обласної ради звертається із закликом вжити негайних та дієвих заходів щодо якнайшвидшого врегулювання питання організації і порядку проведення місцевих референдумів та прийняття відповідного закону Верховною Радою України.