56% українських ветеранів відчувають труднощі з поверненням до цивільного життя – дослідження IREX

16.01.2022 10:29   -

У співпраці з місцевими партнерами програма IREX з реінтеграції ветеранів (VR) проводила річне дослідження ветеранської спільноти та населення в Україні, щоб оцінити потреби ветеранів війни на Сході.

Серед багатьох інших речей, ветерани стикаються з проблемами психічного здоров’я, пов’язаними з бойовими діями, труднощами з переходом на цивільну роботу та відчуттям відстороненості від суспільства. Ці проблеми часто призводять до розчарування та розпачу, негативно впливаючи на них та їхні сім’ї. Відсутність ресурсів і цілісних систем підтримки не дозволяє ветеранам знайти так необхідні їм доступність до послуг і піклування“, – ідеться у звіті.

Програма VR вивчала засоби до існування ветеранів у таких сферах, як працевлаштування, фізичне та психічне здоров’я, отримані пільг та соціальне благополуччя. Дослідження включало структуровані опитування та дванадцять обговорень у фокус-групах. Проведені телефонні опитування серед двох цільових груп.

Згідно з дослідженням, понад 20% респондентів-ветеранів втратили роботу після проходження військової служби, що вдвічі перевищує національний рівень безробіття. Близько 40% ветеранів висловили невдоволення своїм економічним становищем і стикалися з труднощами під час пошуку роботи. Шукаючи роботу, більше ветеранів покладалися на сім’ю та друзів, а не на служби підтримки кар’єри. З іншого боку, ветерани виявляли інтерес до освіти, отримання кредитів для відкриття бізнесу та визначення навичок і кар’єрних шляхів. Дослідження також показало, що ветерани дійсної служби, як правило, мають кращі справи (ніж ветерани, що не працюють) у сфері пошуку роботи, доходів та особистого економічного становища. Відсутність роботи була однією з головних проблем, з якими стикалися ветерани; без постійної роботи та стабільного доходу ветерани стикаються з ще більшими проблемами.

66% жінок-ветеранів повідомили, що стикалися зі стереотипами та упередженнями цивільного населення через свою стать. При цьому, згідно з дослідженням, жінки-ветерани в 1,66 рази частіше звертаються за послугами психічного здоров’я, ніж ветерани-чоловіки.

За результатами опитування, 71% ветеранів через конфлікт отримали тілесні ушкодження або мають інші проблеми зі здоров’ям. Ветерани з реальним бойовим досвідом конфлікту на 58% частіше зверталися за медичною допомогою.

Загалом, опитування показало, що 56% ветеранів відчувають труднощі з поверненням до цивільного життя. Такі фактори, як психологічна травма, посттравматичний стресовий розлад, фізичні травми, відсутність роботи, розчарування, відсутність достатніх послуг і втрата зв’язку з сім’єю та громадою, сприяють цьому важкому переходу.