42% нещеплених українців готові вакцинуватися проти коронавірусу

03.11.2021 11:24   -

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні провів національне репрезентативне опитування, яке показало, що 42% українців, які ще не вакцинувались, готові щепитись за певних умов.

На рішення людини впливає страх перед хворобою, досвід близьких, поради лікарів та міфи про щеплення.

Найбільше мотивує охочих щепитись те, що вакцинація може запобігти коронавірусній хворобі чи ускладненням від неї і що вони не заразять інших людей. Це дійсно так, адже вакциновані люди упʼятеро рідше заражаються та мають нижчий ризик госпіталізації з COVID-19, ніж нещеплені.

Вакцинація в Україні - 42% українців готові щепитися проти коронавірусу

Це також було найбільшим мотиватором і для тих, хто вже вакцинувався. Так 65% вакцинувались, щоби не хворіти і не мати ускладнень від COVID-19. Лише 14% зазначили, що вони зробили це через рекомендацію роботодавця чи закладу освіти.

Загалом, 60% усіх українців позитивно ставляться до вакцинації від COVID-19 і 62% погоджуються, що необхідно робити щеплення від COVID-19.

Серед основних причин, чому дехто досі сумнівається — недооцінка ризиків COVID-19, міфи про щеплення та небажання повторно вакцинуватися, якщо в цьому буде необхідність.

Серед тих, хто ще не вакцинувався і не бажає цього робити, більшість не довіряють вакцинам, вважають, що вакцинація несе більше ризиків, аніж сам COVID-19 та не хочуть переживати реакцію на вакцини.

Дослідження проводили у вересні-жовтні 2021 року (до запровадження «червоних» зон) дослідницькою агенцією Info Sapiens за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Світового банку. Опитування здійснювалося методом телефонних інтерв’ю — опитано 2 006 осіб.

У Києві 3 листопада проходить марш противників обов’язкової вакцинації. Цей мітинг організатори анонсували як «марш за права». Близько тисячі людей зібралися біля Верховної Ради та заблокували урядовий квартал. На місці події виник конфлікт, оскільки люди заблокували рух машин.

В Україні за останню добу, 2 листопада, медики виявили 23 393 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби (з них дітей — 1 406, медпрацівників — 421). Від ускладнень захворювання померли 720 пацієнтів, а напередодні — 700.