4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

04.02.2021 16:32   -

4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку. Основна мета – нагадати суспільству про існування глобальної проблеми, адже онкозахворювання є другими серед причин смерті. Перше місце – у серцево-судинних недуг.

«У 2020-му році у світі зареєстрували 19,3 млн випадків раку. Найпоширенішими злоякісними пухлинами є рак легень, молочної залози, шлунку, кишечника, простати, шийки матки, щитовидної залози тощо. Торік уперше рак молочної залози випередив рак легень. Якщо говорити про нашу Дніпропетровську область, то рак легень лідирує, потім йде рак молочної залози. Щороку на 100 тис. населення області реєструється 360-380 випадків раку», – розповів під час пресконференції кандидат медичних наук, доцент кафедри онкології Дніпропетровської медичної академії Віктор Завізіон.

Важливою у профілактиці онкологічних захворювань є персональна відповідальність людини за власне здоров’я. Йдеться про відмову від паління та вживання алкоголю, а також важливо правильно харчуватися, дотримуватися режиму праці та відпочинку, уникати стресів, надмірного ультрафіолету та більше рухатися. Серед профілактичних заходів і своєчасна діагностика та лікування передпухлинних захворювань.

«Для раннього виявлення будь-якої патології, в тому числі онкологічної, треба регулярно звертатися до сімейного лікаря, проходити нескладні огляди. Якщо у родині були два-три випадки раку, про це слід теж сказати сімейному лікарю, який, зважаючи на цю інформацію, може призначити обстеження. Загалом онкологічні захворювання розвиваються по-різному. Наприклад, при розвитку раку легень може насторожити такий фактор як поява або зміна характеру кашлю, при шлунку – слабкість і тривалий дискомфорт у животі, молочної залози – новоутворення, які можна прощупати самостійно», – підкреслив Віктор Завізіон.

Він також додав, що для хворих на рак важливою є паліативна терапія – лікування, направлене на підтримку якості життя невиліковно хворих. У Дніпрі працюють мобільні бригади паліативної допомоги та хоспісні відділення.