На Дніпропетровщині 300 «кіборгів» з 93-ї бригади отримали статус учасника бойових дій

08.06.2015 15:51   -
Автор:

300 бійців 93-ої окремої моторизованої бригади спільними зусиллями офіцерів та активістів правозахисної групи «Січ» отримали посвідчення учасника бойових дій, передає 9 канал.
Загалом правозахисна група «Січ» подала заявку на отримання статусних документів для двох тисяч бійців 93-ої ОМБ. Наразі кожному учаснику АТО треба зібрати близько 15 довідок, аби отриматі офіційний статутс учасника бойових дій.
«На жаль, у високих владних кабінетах, у стінах парламенту війна взагалі не відчувається і наша держава наразі не може повністю захистити ваші права. Більш того, окрім різного роду бюрократичних перепон, ми бачимо і переслідування українських добровольців та армійців, які захищають Україну від агресії. Зараз в СІЗО Маріуполя передувають декілька десятків (!) українських бійців. І це не якісь там «віджимщики» чи порушники дисципліни. Хлопці можуть сидіти, наприклад, за те, що підстрелили ворожих коригувальників у нейтральній смузі, але ці коригувальники живуть в підконтрольних Україні селах і їх родичі, знаючи чи не знаючи про їх діяльність, звертаються до міліції. Та знаходить свідків і так з’являється справа. Однак тут, у прифронтовій області, де путінська ідея Новоросії отримала рішучий відпір та зламала хребет, дозвольте вам подякувати та висловити глибоку повагу» — відзначив Андрій Денисенко перед бійцями.
Читайте також: В украинской армии солдатам предлагают российский чай, – журналист
Офіційне визнання заслуг українського воїна перед державою лишається чи не найбільшою проблемою для армії.
«Для того, щоб солдат отримав посвідчення учасника бойових дій, необхідно хапати, включати і пройти усю армійську ієрархічну вертикаль. Отримати документи, які б засвідчували про перебування конкретної бригади, конкретних її підрозділів та конкретних людей не лише у зоні АТО, але й у зоні реальних бойових дій. Грубо кажучи, для того, щоб солдат отримав це посвідчення, на нього необхідно отримати, завізувати у різних органах та здати куди слід 15 офіційних довідок, — наголосив директор Правозахисної Групи «Січ» Дмитро Рева. Але за його словами, правозахисники й надалі будуть працювати на цьому полі, застосовуючи усі свої потуги та ресурси.
Читайте також: Новый советник губернатора рассказал, как получить статус участника боевых действий
посвід
Довідка: Посвідчення УБД передбачає отримання бійцями численних пільг, наприклад: безплатне одержання ліків, безплатне забезпечення санатарно-курортним лікуванням, 75-відсоткова знижка плати за користування житлом , безкоштовний проїзд у транспорті і т.д.